Vijesti

Slučaj "Macanović" sličan slučaju "Čerek"; Čeko: RUGIP kršio Zakon o javnim nabavkama; Odgovoran Gligorić

BANJALUKA - Dragan Macanović, pomoćnik direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), isplate desetina hiljada KM službeno je zavodio kao "odricanja u korist dobre saradnje i odnosa sa RUGIP-om".

"Nezavisne" su u posjedu dokumenata koji otkrivaju nove sumnjive radnje Macanovića, a u središtu nove afere RUGIP-a je firma "InfoMap" iz Novog Grada, vlasništvo Ljubomira Jovanića, koji tvrdi da mu je Macanović tražio mito od 56.000 KM, a koji je kasnije pokriven dokumentima.

Ovi, kao i mnogi drugi dokumenti o sumnjivim radnjama Macanovića, se od februara prošle godine nalaze u banjalučkom Okružnom tužilaštvu, a kako je ranije saopšteno, u fazi su provjere.

Jovanić tako tvrdi da nije želio dati mito Macanoviću, ali ga je ovaj ubrzo ucijenio da neće raditi na novim projektima koji su uredno pripali "InfoMapu" nakon što su kao najpovoljniji izabrani na tenderima RUGIP-a.

Uslijedile su ucjene i na ime kašnjenja za ranije preuzete projekte.
 Ali dokumentujući sumnjive Macanovićeve radnje, vlasnik "InfoMapa" dostavio nam je niz dokumenata iz kojih se vidi da je Komisija RUGIP-a namjerno otezala dostavljanje potrebne dokumentacije za izvođenje radova na području Šipova, a koji su bili neophodni da "InfoMap" uopšte završi ugovorene poslove. Da ovo kašnjenje nije bilo na teret "InfoMapa" kasnije je utvrdio i inspektor RUGIP-a.

Zanimljivo, ali ovaj slučaj gotovo je identičan načinu "rada" bivšeg načelnika opštine Brod Milovana Čereka, protiv kojeg je u međuvremenu podiglo optužnicu Specijalno tužilaštvo RS zbog zloupotrebe službenog položaja i primanja mita.

U spornom slučaju, RUGIP je 15. januara 2009. godine uredno protokolisao fakturu "InfoMapa" na iznos od 217.000 KM.

Nakon ovoga, Jovanić je platio 31.600 KM na ime PDV-a, ali umjesto isplate od strane RUGIP-a uslijedile su, kako tvrdi Jovanić, brojne ucjene od strane Macanovića.
 "Punih sedam mjeseci je nosio tu fakturu u svojoj torbi i govorio mi kako ću novac dobiti tek kada mu isplatim 50.000 KM na ruke. Nisam to želio, ali uskoro su me pritjerali uz zid raznim ucjenama. Prvo su tu fakturu razbili na dva dijela, a zatim od drugog dijela napravili dvije nove", ispričao je Jovanić.

Tek nakon sedam mjeseci, tačnije 10. avgusta 2009. godine "InfoMap" dobija akt od RUGIP-a u kojem ih obavještavaju da račun u iznosu od 217.000 KM nije u skladu sa ugovorom, da mora biti razdvojen na dva dijela, prvi 47.313,75 KM, a drugi 179.618, 64 KM, navodeći da se mora potpisati i aneks ugovora za drugi iznos.

Tako 17. septembra 2009. godine "InfoMap" dostavlja aneks ugovora, sa dvije razdvojene fakture u vrijednosti osnovne fakture.

Desetak dana kasnije Macanović dostavlja sporazum u kojem traži od preduzeća "InfoMap" da se odrekne 56.000 KM.

Na kraju ove drame, RUGIP je ipak, "oteo" 56.000 KM od Jovanića, a sve je obrazloženo dokumentom u kojem se pozivaju na "buduću dobru saradnju".

U istom dokumentu, citiramo, navedeno je da Ljubomir Jovanić odustaje od 56.000 KM u korist Uprave RUGIP-a!

"Zašto bih se ja odrekao 56.000 KM, kome bi palo na pamet da tako nešto učini, ali eto tako su uradili nakon niza ucjena", zaključio je Jovanić.

Macanovićev odgovor juče nismo uspjeli dobiti. U RUGIP-u su rekli da je na sastanku i da će se javiti, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" to nije učinio.

Čeko: Kršili su zakon

Boško Čeko, bivši glavni revizor RS, izjavio je juče "Nezavisnim" da su revizorski izvještaji o RUGIP-u ukazivali na kršenja Zakona o javnim nabavkama BiH, a odgovornost za ovakve izvještaje snosi, kako je rekao, Tihomir Gligorić, direktor RUGIP-a.

"Nakon izvještaja koji su ukazivali na nedostatke, oni bi napravili plan i program za otklanjanje nepravilnosti i tu bi sve stalo. Jasno je čija je odgovornost u svemu tome, ali oni su moćni i misle da im niko ništa ne može, ali neko bi im morao reći da tako ne smiju raditi", rekao je Čeko.

(Nezavisne.com/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog