Vijesti

Bosić: SNSD ujutro misli jedno, a popodne drugo

Predsjedništvo SDS-a ocijenio je danas da je na sceni brutalni napad SNSD - a na SDS, prvenstrveno na njene kadrove u zajedničkim institucijama u Sarajevu, te očekuje da SNSD konačno formuliše svoju politiku i na nivou RS i BiH.

"Iznenađeni smo količninom neistina i laži koje se plasiraju u tim napadima", rekao je predsjednik SDS Mladen Bosić novinarima u Banja Luci.

Odbacio je tvrdnje SNSD - a da je SDS radio mimo dogovora koji je definisan u platformi u zajedničkom djelovanju te dvije stranke na nivou BiH.

Bosić je podsjetio da je aneksom 2. Tog dokumenta određeno da stranke mogu imati različita mišljenja o nekim pitanjima, ali da se o najvažnijim mora postići konsenzus.

"Ako to nije moguće, jedna od te dvije stranke, traži veto na takve odluke, stoji u platformi, kazao je Bosić i naglasio da SNSD nikada nije tražio od SDS dogovaranje tog veta o bilo kojoj tački, pa ni o zakonu o carinskoj tarifi, za koji bez argumenata, optužuju SDS.

Taj zakon, tvrdi i dalje SDS, u interesu je RS i svih u BiH i nema nijednu odredbu na štetu ingerencija RS.

 - SDS matra i da svi njeni kadrovi u zajedničkim institucijama u Sarajevu savjesno i odgovorno rade svoj posao i nema namjeru mijenjati te svoje funkcionere i članove. Laži su i neistine SNSD-a da SDS zapošljava mnoštvo ljudi u zajedničkim organima, jer da je to bio cilj SDS-a prihvatili bi ponudu SDA i SDPBiH da preuzmemo sve funkcije koje pripadaju Srbima na nivou BiH. Umjesto toga, napravili smo platformu s SNSD", kazao je lider SDS.

I dalje SDS ostoje pri stavu da je ta platforma dobra za RS, kako bi imala jak položaj u Sarajevu i lopticu s krize iz RS prebacili su u FBiH“.

Naveo je i da je SNSD svih proteklih godina zaposlio veliki broj kadrova u svim javnim preduzećima u RS“, a koja sada grcaju u gubicima i vuku RS na ekonomsko dno i stoga oni najmanje imaju pravo da o tome pričaju.

Rekao je da SNSD ujutro misli jedno, a popodne drugo te da stalno mijenjaju odluke i partnere, kao i kurs politike koju vode što ukazuje da su im lični interesi ispred intresa RS.

Podsjetio je i na situacije kada su iz SNSD-a tražili da SDS podrži smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, pa referendum u RS, a od svega toga odustali, kao i da se SDA  „izbaci“ iz  „šestorke“, a sada ih uključuju u Vladu...

Zbog cijele novonastale atmosfere  „napada i nasrtaja“, ne vidi da postoji dogovor s SNSD-om, koji i ne traži sastanak s SDS-om, koji žele da natjeraju da sami prekinu saradnju i platformu o zajedničkom djelovanju.

 - Nećemo je čuvati po svaku cijenu ako nemamo ravnopravan odnos – upozorio je Bosić.

(SDSRS.com/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog