Vijesti

Incko ne podržava predsjednika FBiH

SARAJEVO- Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da predsjednik Federacije BiH /FBiH/ Živko Budimir nema njegovu podršku u vezi sa odgađanjem imenovanja sudija u Ustavnom sudu FBiH.

Incko je poručio da predsjednik i oba potpredsjednika FBiH moraju svoje uloge da igraju konstruktivno, a Ustavni sud, uključujući i njegovo Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, mora u potpunosti da funkcioniše.

"Nijedna politička stranka, ni pojedinac koji tvrdi da predstavlja interese građana FBiH ne bi smio djelovati tako da blokira funkcionisanje institutcija Federacije. Oni koji odgađaju ova imenovanja treba da razmisle veoma pažljivo prije nego što svojim potezima paralizuju sistem", rekao je visoki predstavnik za "Dnevni avaz".

Incko je potvrdio da zajedno sa Savjetom za provođenje mira u BiH pažljivo prati situaciju i da od Budimira očekuje da obezbijedi imenovanje sudija u federalni Ustavni sud bez odgađanja.

Prema njegovim riječima, stranke koje čine novu parlamentarnu većinu u Parlamentu FBiH imaju jasno i legitimno pravo da zahtijevaju formiranje federalne vlade koja će odražavati novu većinu, ali isto tako i pozicija i opozicija moraju da se kreću u okvirima Ustava i vladavine prava.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog