Vijesti

Sa 50 glasova ZA izabrana nova Vlada RS

BANJALUKA - Republika Srpska je večeras dobila novu Vladu koju će voditi Željka Cvijanović, prva premijerka od nastanka tog bh. entiteta.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS za izbor premijerke glasalo je 50 poslanika, protiv je bilo 23, a suzdržana su bila 2 poslanika.

Za izbor ministara Vlade RS glasalo je 50 poslanika, protiv je bilo 22, a tri je bilo suzdržano.

U kabinetu Željke Cvijanović je šest novih ministara, dok će deset ostati iz "starog" saziva. Prvi put u Vladi RS je i šest žena.

Nova ministarka trgovine i turizma je Maida Ibrišagić-Hrstić, Radislav Jovičić je ministar unutrašnjih poslova, Stevo Mirjanić ministar poljoprivrede, Goran Mutabdžija ministar prosvjete i kulture, Slobodan Stanić ministar zdravlja RS, a ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje je Igor Vidović.

U Vladi RS je ostao dosadašnji ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević, Zoran Tegeltija i dalje vodi resor finansija, Nada Tešanović je ministar za porodicu, omladinu i sport, Lejla Rešić ministar uprave i lokalne samouprave, Nedeljko Čubrilović ministar saobraćaja i veza, a Gorana Zlatković ministar pravde.

Srebrenka Golić će i dalje voditi resor za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Petar Đokić je ministar rada i boračko-invalidske zaštite, Davor Čordaš ministar za izbjeglice i raseljena lica, a Jasmin Komić ministar nauke i tehnologije.

Ispoštovana je nacionalna zastupljenost, te su u pet resora zastupljeni Bošnjaci, a u tri Hrvati.

Najviše ministara je iz SNSD-a, a ostali su iz Demokratskog narodnog svaeza, Socijalističke partije, te jedan iz HDZ-a BiH.

Izbor nove Vlade RS, 14.po redu, treba da potvrdi i Vijeće naroda RS kako bi zvanično premijerka i ministri preuzeli dužnost.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog