Vijesti

Amerikanci tvrde antibiotik azitromicin fatalan za srce - na domaćem tržištu prisutan

BIJELJINA - Popularni antibiotik azitromicin, za koji postoji sumnja da može izazvati poremećaj srčanog ritma, registrovan je i u BiH, potvrdila je direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataša Grubiša.

Nakon što je Američka agencija za hranu i lijekove izdala upozorenje da ovaj antibiotik može izazvati potencijalno fatalni poremećaj srčanog ritma, Grubiša je navela da do sada nisu dobili nikakvo obavještenje ili upozorenje o ovome lijeku.

"Mi do sada nismo imali nuspojava na ovaj lijek, a na uputstvu za upotrebu stoji upozorenje za pacijente koji imaju oštećenu jetru ili bubrežnu funkciju o mogućim nuspojavama. Kada je riječ o srčanom problemu, takođe se mogu pojaviti aritmije za tahikardijom", rekla je Grubiša.

Ona je pojasnila da se lijek koristi kod liječenja infekcija gornjih i donjih disajnih puteva, upale uha, infekcija kože i slično - prenose "Nezavisne novine".

Grubiša je navela da je u BiH registrovano ukupno 13 proizvođača ovog lijeka, te da Agencija do sada nije dobila nikakvo obavještenje ili upozorenje o eventualnom povlačenju lijeka sa tržišta.

Ukoliko je korisnik azitromicina već imao oboljelo srce, rizik od smrtnog ishoda je bio povećan za 245 slučajeva na milion korisnika, pokazalo je istraživanje koje je sproveo tim američkih stručnjaka.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog