Region

Jeste, nije - pronađena EU formula za Kosovski sporazum!

BEOGRAD - EU je napravila formulu za sporazum Beograda i Prištine koju su prihvatile obje strane, a "ostale su samo finese", piše beogradski dnevnik "Blic", a prenijeli su gotovo svi beogradski mediji.

List piše da će prema ovom dogovoru, Priština na srpske opštine prenositi nova ovlašćenja, dok će srpske opštine ovlašćenja prenositi na zajednicu srpskih opština, u čiji će sastav ući četiri opštine sa sjevera i šest sa juga Kosova i Metohije.

Ovom formulom, kako se navodi, biće zadovoljna i jedna i druga strana i što se EU tiče, sporazum Beograda i Prištine je postignut, a ostale su samo finese.

Priština će ovaj sporazum predstaviti tako da prenošenjem nadležnosti opštinama nisu dali ustupke, dok će srpska strana moći da kaže da je Zajednica srpskih opština, ipak, dobila nekakva ovlašćenja, naveo je sagovornik "Blica".

Priština odbija da opštinama prepusti nova ovlašćenja, dok Beograd traži da ona budu što veća i to će biti predmet daljih pregovora.

Beogradski dnevnik "Danas" piše da su se dvije strane složile samo u ocjeni da se pregovori približavaju kraju, mada se još traži rješenje za ključnu tačku spora - ovlašćenja buduće zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovo i Metohiju.

Kako navodi list, Beograd, Priština i EU, doduše, i tvrde i da je jučerašnja "šatl dilomatija" visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton samo priprema za sedmi krug "premijerskog dijaloga" u Briselu 20. marta.

Pozivajući se na nezvanične informacije, list tvrdi da predstavnicima parlamentarnih stranaka samoproglašenog Kosova juče u razgovoru sa Eštonovom nije pominjan nikakav "non pejper sporazum" o zajednici srpskih opština, koji je juče najavio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

„U ovom trenutku smo u posljednjoj fazi definisanja sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i potpune normalizacije stanja na sjeveru, kako bismo imali slobodno kretanje ljudi i robe, rasformiranje svih ilegalnih struktura bezbednosti, početak funkcionisanja pravosuđa prema zakonima Kosova - rekao je novinarima Hašim Tači poslije razgovora sa baronesom Ešton. On je objasnio da će „poslije toga uslijediti organizovanje izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova i formiranje asocijacije srpskih opština u skladu sa kosovskim zakonima - bez zakonodavnog izvršnog mandata“.

U diplomatskim izvorima spekuliše se da je Beograd odustao od zakonodavnih ovlašćenja Zajednice srpskih opština, a Priština, bez obzira na "tvrde" izjave kosovskog premijera Hašima Tačija, trebalo bi "malo da popusti kada je riječ o izvršnim ovlašćenjima", piše "Danas".

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog