Vijesti

Višković: Plate u javnoj upravi RS od 2005. do 2013. godine uvećane od 11 do 200 odsto

BANJALUKA - Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković izjavio je danas da će nova Vlada Republike Srpske odlučnije analizirati stanje i preduzeti neophodne mjere kako bi se situacija u javnim preduzećima i fondovima u što kraćem roku sanirala.

"I na današnjoj sjednici Vlade Srpske će biti riječi o stanju u javnom sektoru i oblasti poljoprivrede. Niko nikada iz SNSD-a nije rekao da su standard građana i situacija u Republici Srpskoj idealni ili dobri, ali svakako nisu onakvi kakvim ih predstavljaju pojedini lideri opozicionih partija", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je istakao da su plate u Republici Srpskoj u javnoj upravi od 2005. do 2013. godine uvećane od 11 do 200 odsto.

"Kumulativni rast cijena određenih proizvoda u ovom periodu je 24,9 odsto i vidljivo je da jedino realni rast plata nisu imali stručni saradnici sa višom i srednjom stručnom spremom. Realni rast plata su imali i zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske i prosvjeti", dodao je Višković.

Govoreći o odnosu SNSD-a i SDS-a, Višković je rekao da u SDS-u ima "slobodnih strijelaca kojima ništa ne znači stranačka disciplina“.

"Primjer je i ponašanje pravobranioca BiH Mlađena Mandića, koji je član SDS-a, a koji je rekao da državnu imovinu treba knjižiti na BiH. To je za nas nedopustivo i bilo bi korektno da se izvini i prizna grešku“, pojasnio je Višković, napomenuvši da će se o odnosu dvije partije razgovarati 21. marta.

On je ponovio da je za SNSD neprihvatljivo i usvajanje Zakona o carinskim tarifama BiH za koji je glasao Ognjen Tadić iz SDS-a.

"Zakon je usvojen iako su negativno mišljenje na zakonska rješenja dali Ministarstvo finansija Republike Srpske i Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Time je SDS prekršio dogovor o zajedničkom djelovanju na nivou BiH", kaže Višković.

Komentarišući set zakona koji su usaglasili SNSD i SDP BiH, Višković je rekao da ohrabruje izjava lidera SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije da su određene stvari iz dogovora pretočene u zakonska rješenja.

On je ponovio da je Republika Srpska za rješavanje pitanja "Sejdić i Finci", ali da je problem u Federaciji BiH.

Višković je, komentarišući izjavu bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića o situaciji u BiH, rekao da Republika Srpska poštuje Dejtonski sporazum. /kraj/bon/da /foto/Primjer je i ponašanje pravobranioca BiH Mlađena Mandića, koji je član SDS-a, a koji je rekao da državnu imovinu treba knjižiti na BiH. To je za nas nedopustivo i bilo bi korektno da se izvini i prizna grešku“, pojasnio je Višković, napomenuvši da će se o odnosu dvije partije razgovarati 21. marta.

On je ponovio da je za SNSD neprihvatljivo i usvajanje Zakona o carinskim tarifama BiH za koji je glasao Ognjen Tadić iz SDS-a.

(Srna/Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog