Vijesti

RAK potrošila 7,8 miliona što je 1,5 milion više nego godinu ranije

Sarajevo - Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), kojom godinama nelegalno rukovode direktor Kemal Huseinović i članovi Savjeta RAK-a, kojima je odavno istekao mandat, potrošila je prošle godine 7,8 miliona maraka, što je za oko 1,5 miliona više nego godinu ranije.

RAK je na raspolaganju lani imala 7.803.000 KM, a prema podacima iz izvještaja o radu za 2012. godinu, potrošeno je oko 91 odsto odobrenog novca. Od ovog iznosa za bruto plate i naknade zaposlenih, te naknade njihovih troškova potrošeno je više od 4,41 milion maraka.

U izvještaju o radu ove agencije navodi se da su tokom prošle godine bili usmjereni na realizaciju ciljeva regulacije, kao i harmonizaciju regulatornog okvira sa evropskim regulatornim okvirom i praksom. S tim ciljem, agencija je “donijela značajan broj pravila, ali i izmijenila i dopunila postojeće”.

RAK lani nije imala aktivnosti iz oblasti zakonodavstva, kao ni zaključivanja međunarodnih ugovora, ali se ističe da su zaposleni u agenciji učestvovali na više seminara i obuka iz oblasti evropskih integracija.

Podaci o prošlogodišnjem radu pokazuju da osam planiranih aktivnosti nije realizovano, a prema najavama nadležnih u RAK-u one će biti završene tokom ove godine.

Ovom agencijom od kraja 2003. godine rukovodi direktor Kemal Huseinović, kome je odavno istekao mandat.

Osim toga, u martu 2009. godine istekao je mandat i članovima Savjeta ove agencije, a imenovanje novih bilo je blokirano zbog nedorečenosti Zakona o komunikacijama.

Iako je krajem decembra prošle godine na snagu stupio novi zakon, koji predviđa i novi način izbora članova RAK-a i nalaže formiranje ad hok komisije u roku od 15 dana, koja će Savjetu ministara BiH predložiti listu od 14 potencijalnih kandidata za Savjet ove agencije, to nije urađeno.

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojen je zaključak o imenovanju ad hok komisije za sprovođenje postupka imenovanja Savjeta RAK-a, čiji su predlagač poslanici Kluba SDS-a. Rasprava o ovom pitanju je odgođena do prve iduće sjednice ovog doma.

Član Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borislav Bojić rekao je “Glasu Srpske” da se od nelegalnog rukovodstva RAK-a ne može ni očekivati da se ponaša domaćinski.

Oni su nelegalni, nelegitimni i kao takvi očigledno rade što god im je volja, a to je problem, jer je riječ o važnoj agenciji na nivou BiH. Riječ je o ogromnim sredstvima i dok ne dođe vrijeme u kojem će se shvatiti da se zakoni moraju poštovati, imaćemo problem - kazao je Bojić.

Predstavnici iz RS u zajedničkim institucijama godinama već upozoravaju na to da se stanje u RAK-u mora promijeniti i da se moraju izabrati legalni organi, a prema ranijem dogovoru lidera na čelo RAK-a trebalo bi da dođe neko iz reda srpskog naroda i to iz SDS-a.

Prihodi

RAK je lani imala više od 25 miliona KM prihoda, a samo je od prihoda po osnovu redovnih tehničkih naknada za dozvole za regulisanje i nadzor operatera telekomunikacija i emitera stigao 10,1 milion KM.

Prihodi od doprinosa za korištenje radiofrekvencionog spektra iznose 14.701.000 maraka, a od novčanih kazni dobili su 296.559 KM - navedeno je u izvještaju o radu ove agencije.

(Glas Srpske/Frontal)



Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog