Region

Vulin: Srbija za pregovaračkim stolom nije u ravnopravnoj poziciji

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da je za Srbiju bilo potpuno neprihvatljivo ono što joj je ponuđeno na posljednjoj rundi pregovora u Briselu i poručio da se kosovsko pitanje neće rješavati po Ahtisarijevom planu.

"Bilo je to pismo o namerama, to nisu prijatne namere i ništa se lepo nije desilo sa tim namerama", rekao je Vulin.

On je za B92 pojasnio da je prijedlog predviđao "da se provode kosovski zakoni, a da Srbi ne odlučuju ni o čemu", te da će Srbi imati pravo reprezentativnosti kod "predsjednika Kosova u jednom savjetodavnom tijelu".

Vulin je ponovio da Srbija ne može da ide ispod izvršnih i zakonodavnih ovlaštenja, ispod kontrole policije i pravosuđa, kao ni ispod toga da institucije srpske zajednice ne odlučuju o prostornom planiranju.

On je naglasio da je pitanje prostornog planiranja veoma važno pitanje – odnosno odlučivanje o tome ko će da izdaje zahtjeve za izgradnju kuća, jer bi se time spriječila mogućnost da se mijenja etnička struktura.

Vulin je naveo da je takav slučaj u naselju Brđani u Kosovskoj Mitrovici, gdje je najavljeno doseljavanje 170 albanskih porodica koje nikad tu nisu živjele.

"Ako Beograd više ne bude izdavao dozvole, onda će nastati sukobi, kao na primer što je slučaj u naselju Brđani, gde ih već sada imamo", rekao je Vulin.

Vulin je dodao da je trebalo da pregovori budu potpuno prekinuti, a da je premijer Srbije Ivica Dačić uspio to da spriječi "na bazi nade da će biti ponuđen neki bolji papir".

On je ocijenio da bi, da je došlo do prekida, Srbija bila pred svijetom označena kao neko ko sabotira pregovore, "sistematski i planski urušava ideju dijaloga".

Vulin je rekao da je u Briselu poručeno da mora da postoji "posebnost, što će proizaći iz ustavnog zakona Srbije o suštinskoj autonomiji".

"Kada pregovaramo, mi pregovaramo na osnovu rezolucije Narodne Skupštine Srbije i krećemo se u tim okvirima", rekao je Vulin, dodajući da su pregovori teški i da Srbija za pregovaračkim stolom nije u ravnopravnoj poziciji.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog