Vijesti

Uhapšeno 13 carinika zbog nezakonitog uvoza kafe

Kako saznaje RTRS, službenici UIO danas su sa pripadnicima SIPA-e učestvovali u zajedničkoj akciji u kojoj je privedeno 13 carinika koji se sumnjiče da su učestvovali u nezakonitom uvozu kafe u Bosnu i Hercegovinu.

Od 2009. god 2011. godine u BiH je preko carinskih ispostava Gradiška i Bihać uvezeno oko 138 šlepera kafe, koja je prilikom uvoznog carinjenja lažno deklarisana kao soja ili glina, a sve u cilju izbjegavanja plaćanja zakonom predviđenih uvoznih dažbina.

Postoji osnova sumnje da je na ovaj način budžet BiH oštećen za oko 30 miliona KM. Današnja akcija predstavlja nastavak nedavno provedene akcije "Panama" u kojoj su pripadnici SIPA-e uhapsili četiri lica iz Kiseljaka, koja se sumnjiče da su počinila krivična djela organizovani kriminal, krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, carinske prevare, poreske utaje i pranje novca.

Direktor UIO Miro Džakula, nezavisno o postupku koji vodi Tužilaštvo BiH, već je preduzeo radnje za pokretanje disciplinskih postupaka protiv 13 carinskih službenika koji su danas uhapšeni u zajedničkoj akciji SIPA-e i UIO.

(RTRS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog