Vijesti

Haški tribunal - Stanišiću i Župljaninu po 22 godine zatvora

HAG - Pretresno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas Miću Stanišića i Stojana Župljanina na po 22 godine zatvora za zločine nad nesrpskim civilima u više opština u BiH, od aprila do decembra 1992. godine.Stanišić je bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjaluci, član Kriznog štaba Autonomne regije Krajina i savjetnik predsjednika Republike Srpske za unutrašnje poslove.

Sudsko vijeće oslobodilo je Stanišića optužbe za istrebljenje, te utvrdilo da on ne snosi krivičnu odgovornost u vezi za incidentom na Korićanskim stijenama, gdje je u avgustu 1992. godine ubijeno 150 muslimana.

Obrazlažući presudu predsjedavajući sudija Barton Hol rekao je da tužilaštvo nije dokazalo da Stanišić nije preduzeo razumne mjere da kazni počinioce na ubistva na Korićanskim stijenama.

Hol je rekao da se pretresno vijeće van razumne sumnje uvjerilo da su Stanišić i Župljanin značajno doprinijeli ostvarenju udruženog zločinačkog poduhvata da se nesrpsko stanovništvo protjera sa teritorije planirane srpske države.

Prema nalazu vijeća, udruženi zločinački poduhvat je postojao od 24. oktobra 1991. godine, kada je osnovana Skupština srpskog naroda u BiH, do potpisivanja mirovnog sporazuma u Dejtonu u novembru 1995. godine.

Sudsko vijeće se, kako je obrazložio Hol, uvjerilo da su brojni zločini počinjeni u 20 opština u BiH, uključujući Prijedor, Sanski Most, Banjaluku, Zvornik, Donji Vakuf, Bijeljinu, Brčko i Pale.

Mnogi od zaključaka vijeća navedenih u sažetku presude odnose se na zločine koji su počinjeni u više od 50 zatočeničkih objekata, uključujući logore Omarska, Keraterm i Trnopolje, u kojima su zatočenici premlaćivani, mučeni, izloženi seksualnom nasilju, ponižavani i psihički zlostavljani.

Presuda je štampana u tri toma, na oko 1.500 stranica i spada u najobimnije presude koje je Haški tribunal donio.

Župljanin se prekrstio na početku i na kraju izricanja presude i nekome je mahnuo na galeriji za publiku, koja je odvojena od sudnice neprobojnim staklom.

On je široko odmahivao glavom dok je sudija Hol čitao dio presude u kojem se kaže da su među počiniocima zločina bili pripadnici odreda specijalne policije, među kojima su bili i neki sa kriminalnom prošlošću.

Župljanin je, kako se navodi u presudi, znao za zlostavljanja, ali je ipak nastavio da ih angažuje na čuvanju zatočenika u logoru u Manjači.

Strane u postupku imaju rok od 30 dana da ulože žalbe na presude. Ukoliko žalbi ne bude, osuđeni će biti upućeni na izdržavanje kazne u jednu od država sa kojima je Haški tribunal sklopio sprazum o izdržavanju kazni.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog