Vijesti

Planirana zajednička akcija uništavanja nelegalnog oružja u BiH

U organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP BiH) 26. i 27. marta 2013. godine održan je na Vlašiću sastanak predstavnika MUP-a Republike Srpske, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Srednjobosanskog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog Kantona, MUP-a Bosansko-podrinjskog Kantona, MUP-a Kantona 10, MUP-a Zapadnohercegovačkog Kantona, Policije Brčko Distrikta, MUP-a Hercehovačko-neretvanskog Kantona, i predstavnika međunarodne zajednice.

Tema sastanka je bila “Prikupljanje nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini“ u okviru koga se razgovaralo o koordinisanoj akciji donošenja Zakona o amnestiji i legalizaciji nelegalnog oružja, te aktivnostima prikupljanja i uništavanja nelegalnog oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Takođe se istakla važnost organizovanja medijske kampanje čiji bi cilj bio podizanje svijesti građana o opasnostima držanja nelegalnog oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Predstavnici svih institucija su iznijeli svoje projektne prijedloge, vremenske okvire i planirane aktivnosti. Učesnicima skupa su predstavljena i regionalna iskustva sličnih kampanja koje su sprovedene u Republici Hrvatskoj i regionu.

Učesnici skupa su se saglasili o neophodnosti što skorije zajedničke organizacije akcija prikupljanja i uništavanja nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini. Konstantovano je da postoji saglasnost svih učesnika da se ovakva akcija sprovede na nivou cjelokupne teritorije Bosne i Hercegovine uzimajući u obzir ustavne nadležnosti pojednih administrativnih jedinica.

Takođe je važno naglasiti da postoji razumijevanje ograničavajućih zakonodavnhi, organizacionhi i finansijskih faktora u organizaciji aktivnosti prikupljanja i uništavanja oružja u Bosni i Hercegovini, što ne umanjuje hitnost rješavanja ovakve vrste problema.

(Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog