Vijesti

Glavni tužilac BiH nedavno saznao o zločinu kod Sijekovca

DERVENTA– Glavni tužilac BiH Goran Salihović izjavio je na sastanku sa delegacijom Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske da je nedavno iz medija saznao da se u Sijekovcu kod Broda 1992. godine desio zločin nad srpskim stanovništvom, rekao je Srni član ove delegacije Marko Grabovac.

Grabovac, koji je predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda, kaže da je glavni tužilac BiH bio iznenađen kada ga je upitao za slučaj "Brod".

"Odgovorio je da je tek utorak iz medija sazno da se u Sijekovcu kod Broda desio strašan zločin nad srpskim stanovništvom", rekao je Grabovac i dodao da je Salihović obećao da će predmet "Brod" biti prioritet Tužilaštva BiH.

Grabovac navodi da je zamjenik glavnog tužioca Vesna Budimir informisala Salihovića da je primila tri primjerka tužbe za slučaj "Brod", ali da se predmet nalazi kod drugog tužioca.

On podsjeća da je Udruženje za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila zajedno sa Udruženjem logoraša iz Broda još 2002. godine Haškom tužilaštvu dostavilo obiman materijal sa dokazima o počinjenom ratnom zločinu nad brodskim Srbima.

"Haški sud je kasnije ovaj predmet ustupio Sudu BiH", navodi Grabovac i dodaje da je Tužilaštvu BiH dva puta dostavljana tužba.

Grabovac kaže da je prvi put tužba predata bivšem šefu Posebnog odjeljenja za ratni zločin u Tužilaštvu BiH Dejvidu Švendimenu 2008. godine, a drugi put prošle godine kada ga je Budimirova obavijestila da želi da procesuira zločin u Brodu, ali da nema tužbe.

"U julu prošle godine u Banjaluci smo Budimirovoj dostavili kopiju tužbe u tri primjerka", rekao je Grabovac.

Tokom proteklog rata u Brodu su pripadnici oružanih snaga iz Hrvatske zajedno sa paravojnim hrvatsko – muslimanskim jedinicama iz Hrvatske i BiH počinili stravične zločine nad Srbima za koje još niko nije procesuiran.

Pripadnici regularne Vojske Hrvatske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. godine u Sijekovcu su ubili devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

U Sijekovcu kod Broda počinjen je prvi zločin u BiH nad srpskim civilima.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog