Vijesti

Lijanovići oštetili budžet za nekoliko miliona KM

Finansijsko-obavještajno odjeljenje Državne agencije za istrage i zaštitu BiH dostavilo je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv više fizičkih i pravnih lica u "predmetu Lijanovići" koja se sumnjiče za krivična djela pranja novca, neplaćanje i utaju poreza, kojima je budžet BiH oštećen za nekoliko miliona KM.

 

 

Policijski službenik SIPA Kristina Јozić izjavila je za "Glas Srpske" da je Finansijsko-obavještajno odjeljenje SIPA u proteklom periodu zaprimilo dvije naredbe Tužilaštva BiH za sprovođenje finansijske istrage zbog sumnje u pranje novca od neplaćenih i utajenih poreza pravnih lica povezanih sa firmom "Lijanovići" iz Širokog Brijega.

 Te naložene radnje su okončane, pa je Tužilaštvu BiH dostavljen izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima - navela je Јozićeva.

Ona nije precizirala o kojim fizičkim i pravnim licima povezanim sa "Lijanovićima" je riječ, naglasivši da ih ima nekoliko, a da se za detaljnije informacije obratimo Tužilaštvu BiH. Iz Tužilaštva nam juče nisu odgovorili na postavljena pitanja.

Kako saznajemo, pored "Lijanovića", nalaze i firme "Farmer", "Mi-mo", "Optimum", Farmko", "ZD. I" i "Laktat".

Poslujući sa "Lijanovićima", te firme nanijele su višemilionsku štetu budžetu BiH izvlačeći novac putem vraćanja PDV-a. Kad jedna firma više nije mogla da nezakonito izvlači novac od PDV-a, "Lijanovići" su nastavili poslovanje s drugom. Ta preduzeća formirana su s malim osnivačkim kapitalom, a onda su potpisivala ugovore s "Lijanovićima" o korišćenju imena za njihove proizvode i pogone za proizvodnju - rekao je izvor "Glasa Srpske".

Јedan od vlasnika firme "Lijanovići" je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Јerko Ivanković Lijanović, koji je i potpredsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB).

Federalni mediji objavili su da je Јerko Lijanović pod istragom i u slučaju zloupotreba davanja višemilionskih kredita u Hipo Alpe Adrija banci. Dug "Lijanovića" toj banci navodno iznosi 70 miliona KM.

(RTRS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog