Vijesti

Vlada RS donijela uredbu o JMB za svoje građane

Vlada Republike Srpske donijela je danas Uredbu o utvrđivanju registracionog područja za određivanje jedinstvenog matičnog broja građana, kojom se utvrđuje način određivanja jedinstvenog matičnog broja građana u Republici Srpskoj.

Istovremeno, Vlada je utvrdila i tekst izmjena i dopuna člana 5 Zakona o jedinstvenom matičnom broju kojim se utvrđuju nova registraciona područja za prostor BiH i uputila ga kao inicijativu prema predstavnicima iz Republike Srpske u Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ove odluke uslijedile su nakon što Parlamentarna skupština BiH nije našla rješenje za pitanje jedinstvenog matičnog broja (JMB), a odmah nakon toga je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić najavio mjeru kojom će riješiti problem. Naime, on je rekao da namjerava da pokrene incijativu da Srpska usvoji svoj zakon, a podršku tom potezu unaprijed mu je dala i opoziciona Srpska demokratska stranka.

Podsjećamo, prijedlogom Savjeta ministara registraciona područja bila su prilagođena Ustavom zasnovanoj teritorijalnoj organizaciji BiH, kao i usvojenim statističkim područjima, a odgovarala su i višečlanim izbornim jedinicama za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, uz izuzetak distrikta Brčko kao posebnog registracionog područja. Savjet ministara je takođe uskladio i nazive opština RS sa nazivima utvrđenim Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Srpske, što je direktna posljedica odluke Ustavnog suda BiH.

Ipak, takvo rješenje je za bošnjačke poslanike bilo neprihvatljivo.

Zbog dva puta odbijenog prijedloga izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju koje je u proceduru uputio Savjet ministara u Parlamentu BiH, roditelji novorođene djece već dva mjeseca ne mogu da ih upišu u jedinstvene matične knjige rođenih.

Zastupnik državnog parlamenta Saša Magazinović je za portal Klix.ba rekao da 
se iz same presude Ustavnog suda se nedvojbeno vidi i čak je tako i navedeno da je ta oblast u nadležnosti države Bosne i Hercegovine. "Parlament BiH je jedino mjesto gdje se ovaj problem može rješavati. Razlog zašto je nas nekoliko zastupnika predložilo rješenje koje nažalost naše kolege iz RS-a nisu podržale, je taj što smo vidjeli da se odugovlači s implementacijom odluke Ustavnog suda predlaganjem rješenja koja su već bila u proceduri i očigledno je da neće proći. Parlament BiH je jedino mjesto gdje to možemo riješiti. Svaki pokušaj da se to uradi na bilo kojem drugom nivou je gubljenje vremena budući da će Ustavni sud sasvim sigurno jedno takvo rješenje poništiti", istakao je Magazinović. 

Posebna osuda neusvajanja stigla je i od strane visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji je istakao da uloga Parlamenta nije okončana ovim neuspjehom. "Poslanici moraju bez odlaganja naći i usvojiti rješenje u sadašnjem zakonu, te na taj način pokazati da su im građani na prvom mjestu - istakao je Incko - saopšteno je iz OHR-a.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog