Region

Osma runda pregovora Beograda i Prištine: Najteža, najnapetija i bez rezultata

Više od trinaest sati mukotrpnih pregovora između Beograda i Prištine nisu urodili plodom. Došlo je, u jednom trenutku, i podizanja tona između prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Kosova Hašima Tačija, poslije čega je uslijedila pauza u pregovorima. Vučić je, u jednom trenutku, čak, ponudio i ostavku Ivici Dačiću! Ipak, srpska delegacija je ostala jedinstvena, prenijele su Večernje novosti.

Priština je, istovremeno, ostala čvrsta u svojim nastojanjima da ne popusti ni za pedalj, pa tako, ni ova, osma po redu runda dijaloga, najavljivana kao ključna, završna i suštinska, nije urodila plodom, kao ni one prethodne.

- Razgovori su bili dugotrajni, veoma teški, iscrpljujući i dramatični, ne po tonu, nego po onome što se dobija, i što se gubi, i po mogućim posljedicama. Uložen je veliki napor, ali i dalje postoje značajne razlike oko najznačajnijih pitanja, koja se prije svega tiču nadležnosti Zajednice srpskih opština, oko pitanja policije i pravosuđa - izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić u utorak uveče, oko ponoći, okupljenim novinarima ispred zgrade Evropske službe za spoljne akcije.

Čitavog dana u utorak sastajale su se dvije delegacije, odvojeno i zajedno, s visokom predstavnicom Ketrin Ešton. Ali, nije vrijedilo.

- I pored toga što smo imali tako dugotrajne sastanke, više puta, u različitim formatima, nismo uspjeli da dođemo do potpunog dogovora. Trenutno nemamo dogovor - naglasio je Dačić i istakao da sada ostaje još neko vrijeme da se eventualno dođe do rješenja i da se sakupe utisci poslije jučerašnjeg teškog dana.

On je razgovore ocijenio kao korektne, ali istakao da su stanovišta i dalje udaljena.

- Napravili smo veliki iskorak u normalizaciji naših odnosa, u smislu međusobnog razumijevanja, ali i dalje postoje različiti prilazi načinu kako se neki problemi mogu riješiti. Priština se plaši da Zajednica srpskih opština ne bude neka nova osnova za eventualno otcjepljenje ili separatizam. S druge strane, naš narod na KiM ne prihvata da ta Zajednica bude bez bilo kakvih ozbiljnih ovlašćenja. Za svaki narod je važno ko ga čuva, ko ga brani, ko ga tuži, ko ga sudi, ko ga liječi, ko ga školuje. I zato je važno da ovom pitanju priđemo razmijevajući jedni druge, i pozicije koje imaju i Priština, i Beograd - istakao je premijer.

Poslije Dačića, novinarima se, iza ponoći, obratio i Tači. On je naglasio da je Priština bila spremna za dogovor, ali da je Beograd, kako je rekao, pokazao neodlučnost. Poručio je da je stav Prištine blizak stavovima EU i SAD, a na ključno pitanje, šta nudi Zajednici srpskih opština, odgovorio je:

- Asocijacija srpskih opština na sjeveru neće imati zakonodavnu i izvršnu vlast. Sve će biti u skladu sa kosovoskim zakonima i ustavom i evropskim poveljama. Tači je izrazio nadu da će Beograd "iskoristiti vrijeme sljedećih dana za iskreno razmišljanje".

Srpska delegacija je ovoga puta nastupila ojačana prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem.

- Ponosan sam na našu delegaciju koja je bila jedinstvena i u ovako teškim uslovima. Svi članovi delegacije, bez obzira iz koje su političke stranke, i da li su iz državnih institucija ili sa KiM, pokazali su visok stepen i uvažavanja realnosti, i težine problema s kojim se suočavamo, - rekao je Dačić.

- U jednom momentu čak mi je i Aleksandar Vučić, kao prvi potpredsjednik vlade, svjestan težine problema, ponudio ostavku, što sam, naravno, odbio - otkrio je premijer Srbije.

- Ne krijemo ništa od našeg naroda. Ne treba nekada posmatrati da li je nešto pravedno ili nije. Teško je reći da bi neko u normalnoj situaciji prijedlog mogao da ocijeni kao pravedan. Drugo je pitanje da li imamo bolje rješenje i drugu mogućnost - istakao je Dačić i poručio da bi to sada trebalo da bude predmet analize, najavivši čak mogućnost da, ukoliko u ovom trenutku ne dođe do dogovora, to pitanje bude razmatrano sljedećih godina.

Ipak, istakao je da i dalje vjeruje u dogovor.

Novosti prenose da negdje oko 18 sati, pregovori su došli u ćorsokak. Sve je bilo mučno i napeto, a Aleksandar Vučić i Hašim Tači su, prema informacijama koje su stizale iz krugova bliskih pregovorima, u tim momentima digli glas jedan na drugog. Ketrin Ešton je tada odlučila da napravi malu pauzu, da bi se strasti smirile.

- Toga ima na svakom sastanku - objasio je Dačić ove "povišene tonove". - Atmosfera je bila malo napetija, zbog toga što se procjenjivalo da je ovo poslednji dan za dogovore. Ali, i mi i Priština treba da šaljemo dobre poruke za naše građane i za naše međusobne odnose, da to bude naš doprinos pronalaženju rješenja.

Tači je ovu prepirku vidio drugačije.

- Nije to bio lak sastanak. Bilo je, takođe novih učesnika, koji nisu bili pripremljeni na realnost koju imamo na Kosovu. Potrebno im je dodatno vrijeme da se adaptiraju na dijalog i naprave distancu s prošlošću - zaključio je Tači.

(Novosti/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog