U transakciji je sporno jedino što je Vlada, praktično, pristala da plati gotovo pet miliona evra za zgradu koja je već bila njena. Naime, Vlada, odnosno država sa 86 odsto akcija, većinski je vlasnik „Pobjede“ a samim tim i zgrade u kojoj se nalazi ovo preduzeće, pišu Novosti.

Pokušaji izvršne vlasti da proda, odnosno privatizuje „Pobjedu“ propali su u tri navrata. Na posljednjem tenderu za privatizaciju ove kuće bio je zainteresovan sarajevski „Avaz roto pres“ čiji je vlasnik Fahrudin Radončić, sarajevski biznismen i aktuelni ministar u Vladi Federacije BiH.

Razgovori, formalno, nisu zatvoreni, a u korigovanoj ponudi Radončić je predložio 100.000 evra za kupovinu akcija „Pobjede“. Pored toga, bio je spreman na ulaganja od 2,5 miliona evra, kao i da da 1,7 miliona za socijalni program. Jedan od glavnih motiva „Avaza“ za kupovinu „Pobjede“ bila je lokacija koja u dugom roku može da obezbedi profit eventualnom investitoru.

Kako je „Novostima“ kazao izvršni direktor „Pobjede“ Lav Lajović, kupoprodajni ugovor će ovom preduzeću omogućiti da se rastereti dugova i viška radnika.

- Vlada će preuzeti obaveze za poreze i doprinose u iznosu od 2,8 miliona evra, a preostala dva miliona biće uplaćena do kraja godine. Od tog novca ćemo namiriti prekobrojne radnike, povezati radni staž, i dobiti još jednu šansu da organizujemo posao i radimo profitabilno - kaže Lajović.

On naglašava da su „Pobjedi“ ostali brend i oprema, odnosno štamparija. Na pitanje da li je „Pobjeda“ bez zgrade odnosno vrijedne lokacije i dalje nekome interesantna za privatizaciju, odnosno da li je ovakvom finansijskom injekcijom ovom dnevnom listu napravljena „medveđa usluga“, Lajović nije imao komentar.

- To pitanje prevazilazi ingerencije izvršnog direktora i više je za Vladu Crne Gore, nego za mene - kaže Lajović.

Advokat Veselin Radulović smatra da je kupoprodajni ugovor između Vlade i „Pobjede“, kako je rekao „u najmanju ruku sumnjive prirode“.

- Čini mi se da se ovde radi o kontinuitetu odlivanja novca iz državne kase, odnosno da je to samo još jedan od nazovi poslova izvršne vlasti, koji rezultira odlivanjem novca iz budžeta - kaže Radulović.

Prema ugovoru između „Pobjede“ i Vlade, prvi milion od ukupne sume biće uplaćen odmah, a drugi do kraja godine u ratama. Novac će biti iskorišćen za isplatu pedesetak otpremnina zaposlenima koji su odlučili da samovoljno napuste preduzeće. Nakon otpremnina, biće isplaćene zaostale zarade i honorari zaposlenima u „Pobjedi“.

(Novosti/Frontal)