Vijesti

U Trebinju odlučili da štede na javnoj rasvjeti

TREBINJE - Gradska administracija Trebinja će zbog prekomjernih računa za električnu energiju za javnu rasvjetu uvesti privremene mjere štednje, saopšteno je iz gradske administracije.

U saopštenju se navodi da je dug prema "Elektrohercegovini" na kraju 2012. godine iznosio oko 350.000 KM, a da su u januaru i februaru ove godine računi veći za devet odsto u odnosu na račune za taj period u prošloj godini.

"Povećanje računa je posljedica povećane ugradnje javne rasvjete u 2012. godini, a očekivana potrošnja u 2013. godini će iznositi oko 670.000 KM", ističe se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da će se, ukoliko se tome dodaju troškovi održavanja javne rasvjete i preostali dug od prošle godine, u ovoj godini morati izdvojiti više od 1.060.000 KM.

"Svjestan težine ovog problema gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je formirao komisiju za izradu Plana uštede potrošnje električne energije na području grada Trebinja, kao i za izradu Elaborata za uštedu električne energije za javnu rasvjetu", kažu u Administrativnoj službi, napominjući da će zadatak komisije biti da u što kraćem roku iznađe rješenje za što veću uštedu električne energije za potrošnju javne rasvjete.

Odlučeno je da se kao privremeno rješenje na svim putnim pravcima ulazaka u grad trajno isključi jedna faza, odnosno svaka treća svjetiljka, vodeći računa da sve raskrsnice budu osvijetljene shodno mjerama bezbjednosti saobraćaja.

Prema ovoj odluci analiziraće se sve trafostanice sa kojih se napaja javna rasvjeta, te će se trajno isključiti svi objekti koji ne osvjetljavaju javna dobra.

Između ostalog odlučeno je da se izvrši restrikcija javne rasvjete u selima na taj način da se ugrade regulatori koji će gasiti javnu rasvjetu od ponoći do 4 časa u zimskom periodu, odnosno od 1 čas do 5 časova u ljetnom periodu.

"Uporedo sa ovim mjerama, Komisija je nastavila sa radom na izradi Strategije koja će u narednim godinama dugoročno da izvrši uštedu električne energije za javnu rasvjetu ugradnjom štednih sijalica i primjenom modernih rješenja", navode u Administrativnoj službi Trebinja.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog