Kultura

Arheološka izložba: Nakit ranovizantijskog grada Balkis

Posljednjih nekoliko mjeseci u prostorijama Zavičajnog muzeja Gradiška, kustos arheolog Bojan Vujinović, aktivno radi na obradi nakita pronađenog na ranovizantijskom utvrđenju Balkis u selu Gornji Bakinci, opština Laktaši.

Kompletan obrađeni materijal biće prezentovan širokom auditorijumu kroz katalog i arheološku izložbu ''Nakit ranovizantijskog grada Balkis'', koja će biti otvorena 15. aprila 2013. godine u malom salonu Banskog dvora.

S obzirom na to da je na ovom lokalitetu pronađena najveća i najstarija episkopija na prostoru Republike Srpske, koja se na osnovu pronađenih nalaza može datovati u period od početka 4. do kraja 6. vijeka i znajući da je Konstantin Veliki Milanskim ediktom 313. godine hrišćanstvo proglasio za zvaničnu religiju carstva, ove godine se slavi 1700. godina hrišćanstva, te Republika Srpska ovom izložbom ponosno obilježava pomenuti jubilej.

Kroz katalog će biti predstavljeno oko 120 artefakata zlatnog, srebrenog, pozlaćenog i bronzanog nakita iz perioda Seobe naroda, koji predstavljaju pojedine djelove odjeće, obuće ili standarnih modnih ukrasa poput prstenja, narukvica ili ogrlica, koji su i danas karakteristični modni detalji. Ovako veliki broj nalaza nakita iz perioda Seobe naroda na jednom lokalitetu je veoma rijedak, što ovaj lokalitet stavlja u sam vrh''arheoloških riznica'' na teritoriji bivše Jugoslavije.

 

Episkopska stolica pronađena u oltaru episkopske bazilike na lokalitetu Gradina u selu Gornji Bakinci

Najinteresantniji fragmenti nakita pronađeni na ranovizantijskom utvrđenju Balkis u selu Gornji Bakinci su srebrene lučne i ''S'' fibule sa pozlatom i utisnutim almadinima, odnosno poludragim kamenom, te veoma specifičnim predstavama ptica i drugih životinjskih maski. Tu su i srebreno prstenje sa utisnutim monogramima najvjerovatnije Istočnih Gota, ranovizantijske kopče sa veoma specifičnim motivima, te razne crkvene relikvije sa predstavama krsta. Na izložbi će biti izložena i veoma zanimljiva bista rimskog cara ili vojskovođe u obliku tega, te fragment glave medvjeda, koji predstavljaju nalaze iz antičkog perioda, te više bronzanih primjeraka sporednih jezičaka avarskog pojasa, koji predstavljaju jedan od najtraženijih arheoloških artefakata u plemenitom metalu, naročito zlatu.

Pored nakita koji će biti centralni dio izložbe, posjetiocii će imati priliku da vide fragmente kamene plastike episkopske crkve pronađene u selu Gornji Bakinci, koja predstavlja najveću i najstariju episkopiju na ovom prostoru. Uz izložbene eksponate biće izložene i fotografije sa arheoloških istraživanja, na kojima će biti prikazana nepokretna kulturna dobra pronađena u sklopu pomenute bazilike kao i veliki broj kamene plastike i drugih zanimljivih arheoloških artefakata.

Ovom prilikom veći broj stručnjaka iz zemlje i regiona održaće naučna predavanja o počecima hrišćanstva na našim prostorima, o najstarijim episkopijama i ranovizantijskim utvrđenjima, te o ranosrednjovjekovnom periodu na području Bosne i Hercegovine, koji se vodi kao ''mračni period'' o kome se veoma malo zna.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog