Vijesti

Razriješen Brano Topić - v.d. direktor Kliničkog centra Banja Luka

Banjaluka - Vlada RS prihvatila je na sjednici ponuđeni mandat i razriješila dužnosti generalnog direktora Kliničkog centra Banjaluka Brane Topića i za vršioca dužnosti imenovala Duška Račića.

Duško Račić je načelnik Klinike za neurologiju u KC Banjaluka i šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

Vlada nije razmatrala izvještaj Komisije za stručni nadzor u KC, koja je trebalo da ispita zapošljavanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Klinički centar Banjaluka trenutno dobavljačima duguje više od 40 miliona maraka.

Prema podacima Poreske uprave RS, poreski dug KC Banjaluka premašio je osam miliona maraka.

Kada je riječ o dobavljačima, Klinički centar Banjaluka ima neizmirene obaveze za lijekove i medicinske potrošne materijale, nabavljenu medicinsku i drugu opremu, laboratorijske reagense i potrošne materijale, hranu, tehničke materijale, tehničke i medicinske plinove, kao i za ostale materijalne troškove.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Slobodan Stanić 15. marta formirao je Komisiju za stručni nadzor u KC, koja je trebalo da ispita zapošljavanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a  kontrole su završene krajem marta.

Stanić je ranije kazao da su ukupni rashodi banjalučkog Kliničkog centra oko 131 milion maraka, te da je njegov gubitak oko 30,7 miliona KM.

KC Banjaluka za prošlu godinu od FZO je imao prihod od oko 85 miliona maraka, od prodaje usluga 1,8 milion KM. Prihod od participacije bio je 3,2 miliona, od donacija 7,8 miliona, dok su ostali prihodi bili 2,5 miliona. Od rashoda najveći dio je bio na plate zaposlenih, i to oko 57, 5 miliona maraka, 45,2 miliona KM bili su na lijekove i sanitetski materijal,  oko 10,3 miliona za amortizaciju, a za električnu energiju 942.000 maraka. Kreditna zaduženja iznosila su oko 3,3 miliona, a ostali rashodi lani bili su oko 13,8 miliona maraka.

Brano Topić imenovan je za za v.d. direktora KC Banjaluka krajem 2011. godine nakon što je Vlada RS razriješila dužnosti dotadašnjeg generalnog direktora Mirka Stanetića.

Plate lokalnih funkcionera

Vlada je juče utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave u kojem se glavne novine odnose na potpredsjednike skupštine opštine.

- Sada svaka jedinica lokalne samouprave može da ima samo jednog potpredsjednika. U skupštinama koje imaju manje od 25 odbornika ta funkcija će biti volonterska. Utvrdili smo i kriterijume za plate funkcionera u opštinama. Gornja granica je tri i po prosječne plate u jedinici lokalne samouprave bez plata funkcionera - rekla je ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić i dodala da predsjednik i potpredsjednik ne mogu imati odbornički dodatak.

(Glas/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog