Vijesti

Vodostaj Save u blagom porastu, ugrožena domaćinstva u Gradišci

ISTOČNO SARAJEVO - U opštini Gradiška vodostaj rijeke Save jutros je iznosio 802 centimetra, u mjestu Orubica ugroženo je devet domaćinstava u nebranjenom pojasu i zaplavljeno je par kuća u mjestu Bistrica, gdje su postavljeni zečiji nasipi.

Na ovom, kao i na području opštine Kozarske Dubice, na snazi je vanredna odbrana od poplava, jer je vodostaj rijeke Save i dalje u blagom porastu, a u mjestu Donja Gradina zaplavljene su vikendice koje su na stubovima, tako da imovina nije ugrožena.

Obala rijeke Save dosta je niža na strani Hrvatske i voda se preliva u Lonjsko polje, tako da je područje u Republici Srpskoj time zaštićeno od većeg plavljenja, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

U opštini Jezero nivo vode je u opadanju, ali je ambulanta još zaplavljena, dok u unutrašnjosti objekta skoro i da nema vode, te se može reći da se stanje normalizuje.

U opštinama Kostajnica i Novi Grad vodostaj rijeke Une je u opadanju i ne ugrožava stanovnike i materijalna dobra.

Nivo rijeke Save u Srpcu jutros je iznosio 928 centimetara, te su mjere redovne odbrane od poplava i dalje na snazi. U selu Bajinci poplavljene su četiri kuće, a stanovništvu Jedinica civilne zaštite za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom redovno dostavlja hranu i vodu za piće.

U selu Kobaši nema poplavljenih objekata, ali je procjena Civilne zaštite da bi, ukoliko bi se vodostaj povećao za još oko 30-40 centimatara, moglo biti poplavljeno pet stambenih objekata, zbog čega je jedan tim Civilne zaštite sa čamcem stavljen na raspolaganje ovom naselju.

U selima Kaoci, Srbac i Brsnik je poplavljen dio poljoprivrednog zemljišta zasijanog ozimim kulturama.

Stanje na teritoriji Područnog odjeljenja Civilne zaštite Doboj skoro je identično jučerašnjem, a u opštini Brod na snazi je još redovna odbrana i vrši se utvrđivanje oštećenog nasipa na Starom Poloju, odnosno brani se nebranjeni dio teritorije zbog zasijanih poljoprivrednih usjeva.

Tokom utvrđivanja oštećenog nasipa postavljeno je oko 2.000 vreća sa pijeskom, a Štab za vanredne situacije je u stalnom zasijedanju.

U opštini Derventa, u Mjesnoj zajednici Dobočac, zaplavljene su dvije kuće čiji vlasnici borave u inostranstvu.

U opštini Šamac, u nebranjenom području Pijesci - ušće rijeke Bosne u rijeku Savu, zaplavljeno je oko 100 hektara zemljišta zasijanog poljoprivrednim kulturama.

U opštini Modriča, u Mjesnoj zajednici Vranjak, sanirano je jedno klizište, a ostala četiri u mjesnim zajednicama Babešnica, Krčevljani dva i Vranjak jedno još nisu sanirana.

Protok vode na Hidroelektrani Zvornik jutros je bio 1.136 metara kubnih u sekundi, na Hidroelektrani Bajina Bašta 864, a na Hidroelektrani Višegrad 895 metara kubnih u sekundi, dok je na Ustavi Janja 460 centimetara.

Vodostaj rijeke Save na vodomjernoj stanici Rača jutros je bio 670 centimetara, pa je i još na snazi redovna odbrana od poplava na poplavnom području Semberije.

Kišne padavine u Hercegovini su i dalje obilne i za sada uzrokuju manje probleme na kritičnim plavnim mjestima. Kritične tačke su u Petrovom i Popovom polju grada Trebinja, gdje su za sada prekinuti pravci za sela Velja Gora i Orašje.

Najveći, a možda i jedini, problem može se desiti u donjem dijelu Popovog polja, ugroženost objekata sela Orašje zbog zatvaranja Hidroelektrane Svitava.

Protok kroz akumulaciju Gorica sinoć je u 20.00 časova smanjen sa 265 na 235 metara kubnih u sekundi, pa se nivo vode u Popovom polju u odnosu na juče nije povećavao. Nivo vode u Petrovom polju u odnosu na predhodni dan u blagom je porastu.

U opštini Bileća voda u Dubokom dolu se postepeno povlači, a u ostalim opštinama regije stanje je stabilno.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog