Region

Srpski poslanici usvojili Marijin zakon

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas "Marijin zakon" koji predviđa da krivično djelo pedofilije ne zastarijeva, policijski nadzor za silovatelje i pedofile i nakon izdržavanja zatvorske kazne, kao i zabranu prilaska registrovanih pedofila vrtićima, školama i dječjim igralištima i formiranje DNK baze podataka pedofila.

Za taj zakon glasala su 173 poslanika, niko nije bio protiv, a 12 je bilo uzdržano.

Donošenje Zakona o posebnim mjerama za sprečavanje krivičnih dijela protiv polne slobode prema maloljetnicima - nazvan "Marijin zakon" po prije tri godine silovanoj i ubijenoj djevojčici iz Novog Sada, inicirao je njen otac, Slobodan Jovanović.

 "Marijin zakona" propisuje da se odredbe o strožem nadzoru nad pedofilima primjenjuju 20 godina nakon odsluženja kazne zatvora.

Nakon izdržavanja kazne zatvora pedofil će po tom zakonu biti obavezan da se svakog mjeseca javlja policiji u mjestu prebivališta, da posjećuje profesionalna savetovališta, da obaviještava vlasti o promjeni prebivališta, radnog mjesta ili putovanju u inostranstvo.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakodavstvo Vladimir Cvijan ranije je rekao da će zakon obezbijediti punu zaštitu djece i da će nadležni organi i građani znati da prepoznaju potencijalnu opasnost "jer stav je stručnjaka da neko ko je jednom silovao, vrlo često ima poriv da to ponovo učini".

 (Blic/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog