Region

Dijalog se nastavlja novom rundom pregovora?

BEOGRAD - EU planira da do 16. aprila organizuje još jednu rundu pregovora sa Prištinom, dok bi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton mogla da posjeti Beograd 17. aprila – piše beogradska štampa.

"Večernje novosti" navode da bi nova runda dijaloga mogla da bude održana ako Beograd i Priština približe pozicije tako da dogovor bude izvjestan.

Državnom vrhu Srbije već su iz centara moći poslati signali da je Brisel spreman za "produžetke" u dijalogu i pored odluke Vlade Srbije da ne prihvati ponudu o sjeveru Kosova.

Izvori lista navode da je Eštonova već poslala "depeše" u četiri prijestonice EU - Berlin, Pariz, London i Rim kako bi dobila precizne političke smjernice koje korake dalje da preduzme prema Beogradu i Prištini.

Ona očekuje instrukcije da li da se, u narednim danima, eventualno zakaže još jedna, deveta runda pregovora i to prije 16. aprila, kada predstavlja izvještaj o napretku dijaloga.

U "igri" je i opcija da Eštonova poslije objavljivanja izvještaja Evropske komisije 16. aprila organizuje mini turneju i seriju razgovora sa glavnim političkim akterima u Beogradu i Prištini.

Te posjete bi, kako kažu izvori "Novosti" u Briselu, bile organizovane između 16. i 22. aprila, kada Eštonova treba da predstavi svoj izvještaj o kosovskom dijalogu evropskim ministrima spoljnih poslova.

"Blic", s druge strane, piše da Vlada Srbije još nije dobila naznaku u kojoj bi formi mogli da budu nastavljeni pregovori o Kosovu.

Prema saznanjima ovog lista, ukoliko narednih dana EU ne uputi poziv pregovaračima, slijed događaja mogao bi da bude jasniji 17. aprila, za kada je najavljeno da bi Eštonova mogla doći u Beograd.

"Sve strane u dijalogu, i Brisel i Priština, spremne su da stav Beograda da ne potpiše sporazum ne bude i kraj razgovora. Ipak, nema naznaka šta i kako dalje", dodaje izvor "Blica".

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog