Region

Godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije

Novinarska udruženja, kolege, članovi porodice i prijatelji danas su, na 14. godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije, na mjestu zločina u prolazu zgrade u Svetogorskoj ulici u Beogradu, odali poštu vlasniku listova " Dnevni telegraf" i "Evropljanin", čije ubice do danas nisu otkrivene.

Vijence na spomen ploču Ćuruviji položili su predsjednici Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović i Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović.

Obradović je podsjetio da se kolege već godinama okupljaju na istom mjestu sa nadom da će biti otkrivene Ćuruvijine ubice i njihovi nalogodavci i dodao da politička volja za to, iskazana kroz formiranje komisije za istraživanja ubistva novinara, daje nadu da će se to desiti.

Hoću samo da vjerujem da do istine o Slavkovom ubistvu ne moramo da dođemo sklapanjem sporazuma sa onima koji su bili na čelu eskadrona smrti Slobodana Miloševića - istakao je Obradović, koji je u srijedu istupio iz komisije za istraživanje ubistava novinara.

On je rekao da je siguran da se do imena Ćuruvijinih ubica i njihovih nalogodavaca može doći i na drugačiji način.

Smajlović je upozorila da će, sve dok se ne otkriju ubice Ćuruvije, Milana Pantića i Radislave Dade Vujasinović, Srbija biti zemlja u kojoj je moguće nekažnjeno ubijati novinare.

Ona je naglasila da se, po prvi put u 14 godina od Ćuruvijinog ubistva nada da možda dogodine kolege neće stajati na tom mjestu, a da se se ne sazna cijela istina o tom zločinu.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine, rafalom iz automatskog pištolja "Škorpion", u trenutku dok se sa Brankom Prpom, sa kojom je živio, vraćao iz šetnje u stan.

Počinioci zločina ostali su nepoznati, i pored obimne istrage koja je sprovedena poslije pada Miloševićeve vlasti.

Ćuruviju je, sve do nekoliko trenutaka pred ubistvo, pratilo 27 operativaca tadašnjeg Resora državne bezbednosti (RDB), kojima je naprasno javljeno da se povuku.

Prema informacijama lista "Danas", prijedlog Komisije za istraživanje ubistva novinara je da se status svjedoka saradnika da tadašnjem načelniku RDB Radomiru Markoviću, koji najvjerovatnije zna ko su počinioci i nalogodavci ubistva.

(RTRS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog