Region

Dačić: Spremni na dogovor s Prištinom i bez posrednika

BEOGRAD - Premijer Ivica Dačić izjavio je da Vlada Srbije sve čini i sposobna je za to da ostvari svoja oba cilja - da razriješi kosovski čvor i da nastavi sa evropskom integracijom zemlje, a razlog za rješavanje oba cilja je da Srbija, kao i Kosovo, počne da napokon normalno živi.

Dačić je izrazio uvjerenje da će zvanični Beograd nastaviti pregovore s Prištinom, ako treba i bez posrednika, jer drugi način za rješavanje kosovskog problema ne postoji. On smatra da je povezivanje (ne)postizanja sporazuma s Prištinom sa dobijanjem datuma početka pregovora o članstvu u EU i pogrešno i opasno.

Dačić je u intervjuu poslije povratka iz Rusije istakao snažnu podršku Rusije politici Vlade Srbije, prije svega, kako je rekao, zahvaljujući  nastojanjima da u odnosima s Rusijom i sa svim drugim zemljama, pijre svega, budu iskreni i jasno saopšte i svoje želje i svoje namjere.
"Rusija jeste naš prijatelj i to upravo onakav kakav nam je danas i potreban. Kada nešto odlučimo, Rusija će nas podržati, a mi nikada nećemo tražiti da Rusija nešto odluči umjesto nas", istakao je Dačić u intervjuu objavljenom u listu "Danas".

"Za razliku od ranijih perioda, mi danas ne doživljavamo Rusiju kao kartu na koju se igra kada sve ostale opcije propadnu i ne vučemo je za rukav kada nešto sami, bez da smo je o tome i obavijestili, zabrljamo. Može se zato reći da je svijest o međusobnim odnosima Rusije i Srbije podignuta na nivo na kome se sa uvažavanjem gleda na međusobne interese", rekao je srpski premijer.

On je dodao da Rusija ima svoje interese, ali joj je veoma drago što i Srbija, konačno, jasno saopštava svoje i što ne doživljava Rusiju kao "nekoga iza koga se treba sakriti, kao dijete iza starijeg brata kada razbije prozor, a i ne kaže mu da ga je razbilo".

Srbija je, istakao je Dačić, i pred Rusijom i pred drugim zemljama, preuzela odgovornost za ono što radi i za ono što namjerava da radi.
"Takva Srbija je mnogo prihvatljivija za prijatelja od neodgovorne Srbije, od one koja je lagala sve, pa i svoje prijatelje. I upravo zato, iz Moskve dolazimo sa sviješću o novom prijateljstvu i s potrebom da svoje probleme, baš zbog naših prijatelja, riješavamo sami, uvjereni da njihova pomoć, kada to bude potrebno, neće izostati", rekao je Dačić.

Srbija od Rusije uči i da se nacionalni interesi više ne brane ognjem i mačem, nego novcem, a ekonomska pomoć Rusije je ključni faktor daljeg rasta i razvoja Srbije, dakle i ključni faktor njene buduće snage i sposobnosti da ostvari i brani svoje nacionalne interese, dodao je on. Ta pomoć kroz povoljne kredite i investicije kakva je i Južni tok, kroz otvaranje ruskog tržišta za srpske proizvode i proizvode napravljene u Srbiji, poput Fijat automobila, danas za srpske nacionalne interese više znače od bilo čega drugog, kazao je on. Dačić je rekao da nema ničeg logičnijeg nego da se o važnim pitanjima, kakvo je kosovsko, konsultujemo i sa Rusijom.

On je podsjetio da je Srbija spremna, ako ne bude više bilo posrednika, da nastavi i direktne razgovore sa samom Prištinom, prije svega zato što je problem Kosova problem Beograda, i problem Prištine i moramo i da nađemo način da ga riješimo.
"Mislim da je ta naša želja jasno prepoznata, i dobili smo, mogu i to da kažem, podršku da nastavimo sa razgovorima. Sve konsultacije su upravo zato i vezane za nastavak dijaloga i pronalaženje rješenja", rekao je Dačić.

Na pitanje da li vjeruje u konačan dogovor i to prije 22. aprila, kada zasjeda Savjet ministara EU, on je odgovorio:" Mi, kao što sam rekao, drugi put nemamo. I od prvog dana, mog prvog susreta sa Hašimom Tačijem, jasno smo pokazali kakvo je opredjeljenje Srbije. I dan-danas imamo dobru vjeru da je to opredjeljenje ispravno i jedino moguće".

On je podsjetio da se pitanja koja su ostala neriješena tiču toga ko će Srbe na Kosovu da čuva, ko da im sudi, ko da ih uči i liječi.
"Sama ta činjenica je veliki napredak i ohrabruje da je rješenje moguće", dodao je Dačić.
"Na kraju i Tači je to dobro primjetio, nepostizanje sporazuma je poraz i Srbije i Kosova, a ja bih dodao i nastavak vanrednog stanja za sve u Srbiji i za sve na Kosovu. To moramo da završimo. Stanje moramo da vratimo u redovno, i normalno. Moramo, jednom riječju, da omogućimo život, i Srbima i Albancima", poručio je Dačić.

(Tanjug/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog