Region

Gornja Republika Makedonija - novi prijedlog naziva države

Državno rukovodstvo u Skoplju pred predstojeći junski izvještaj Evropske komisije, moraće da donese “hrabru odluku” i doprinese rješenju 20-godišnjeg spora sa susjednom Grčkom o službenoj upotrebi imena Makedonija.

 
A najnoviji predlog posrednika u tim pregovorima pod pokroviteljstvom UN, američkog ambasadora Metjua Nimica je naziv - Gornja Republika Makedonija. To ime bi trebalo da zamijeni naziv Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija - BJRM, u narednih najmanje sedam do osam godina, koliko je predviđeno da traju pregovori za članstvo u EU.

Vlada premijera Nikole Gruevskog u Skoplju zvanično se još nije oglašavala stavom po tom prijedlogu, ali je jasno da je vrijeme da se riješi spor o imenu sa Grčkom. Taj isti preduslov je, pored ostalih reformskih zadataka, prepreka i za konačno dobijanje datuma početka pristupnih pregovora za članstvo u EU, iako je zemlja kandidatski status dobila još 2005.

Primijer Gruevski je u nekoliko navrata ukazivao da bi rješenje spora sa susjednom Grčkom o imenu Makedonija trebalo da donesu građani zemlje na referendumu. Sada se takva solucija nagovještava tek po okončanju procesa pristupnih pregovora za članstvo zemlje u EU, dakle poslije gotovo čitave decenije. Na referendumu tada bi građani odlučivali o članstvu u EU i mogućem prihvatanju trajnog jrešenja imena - “Gornja Republika Makedonija”.

(Novosti/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog