Region

Ipak nova runda pregovora danas u Briselu

BEOGRAD - U Briselu će danas biti održana deveta runda pregovora o Kosovu i Metohiji između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije /EU/.


Delegaciju Beograda činiće premijer Srbije Ivica Dačić, potpredsjednici Vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić.

Sastanak se održava na inicijativu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, koja je posrednik u dijalogu.

Eštonova je u pisanoj izjavi saopštila da je pozvala Ivicu Dačića i Hašima Tačija na novi sastanak u Briselu.

"Zatražila sam da dođu na razgovore u konstruktivnom duhu, spremni da istraže različite opcije i postignu zajednički kompromis", navela je Eštonova.

Očekuje se da će se deveta runda pregovora odvijati kao i u ranijim rundama, odnosno da će Dačić i Tači prvo imati odvojene, bilateralne susrete sa Eštonovom, poslije čega će biti doržan trilateralni sastanak Dačića, Tačija i Eštonove.

Poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine održana je 2. aprila i tada nije postignut dogovor.

Ketrin Ešton je poslije tog sastanka saopštila da je to bio posljednji put da se dvije strane formalno sastaju, i da je preostalo da se obje strane "kod kuće konsultuju sa svojim kolegama".

(Agencije/Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog