Vijesti

Grobna mjesta na slobodnom tržištu: Cijene i do nekoliko hiljada KM

BANJALUKA, PRIJEDOR - Grobna mjesta na gradskim grobljima u RS koštaju i do 12.000 maraka, koliko putem oglasa traži jedan prodavac koji nudi zemljište za ukop na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija, prenosi portal Nezavisnih novina.

U Banjalučkoj eparhiji su  potvrdili da oni više ne raspolažu grobnim mjestima na spomenutom groblju, u naselju Borik, dok u banjalučkoj Rebrovačkoj crkvi kažu da, na istoimenom groblju, više nemaju mjesta za ukop. To, čini se, koriste oni koji su ranije kupili parcele, te su oglasi krcati ponudama.

"Groblje 'Sveti Pantelija', Borik, Banjaluka. Na prodaju grobno mjesto, površine četiri metra kvadratna, cijena 12.000 maraka", stoji u jednom od oglasa objavljenom na internetu.

Drugi prodavac iz Banjaluke, koji nam se predstavio kao Igor, nudi dva grobna mjesta na groblju "Sveti Pantelija", a cijene su, takođe, vrlo visoke.

"Ima jedno mjesto koje košta 5.000, a drugo je 6.500 maraka, pošto je malo veće od prvog", kazao nam je taj prodavac.

Starija gospođa, koja nije željela da se predstavi, nudi grobno mjesto na Novom groblju u Banjaluci, a cijena je 3.500 maraka. Pitali smo da li je ta cijena previsoka, ali ona se našla u čudu.

"Gdje će biti skupo, na 'finom' je mjestu", odbrusila je ta žena.

Komentarišući ovaj šverc, Đuro Crnomarković, direktor preduzeća "Gradsko groblje Banjaluka", ističe da su zabranili prodaju grobnih mjesta na grobljima kojima rukovode.

"Mi ne dozvoljavamo šverc i da se zarađuje na ovakav način! A vidio sam to što vi kažete, odnosno cijene od 7.000, 8.000, 10.000, 12.000 maraka na drugim grobljima. To je zato što su ljudi preprodavali i na tome prave šverc. Mi to ne dopuštamo", ističe Crnomarković.

Zaposleni u banjalučkom Katoličkom pogrebnom društvu "Sveti Marko" ističu da grobna mjesto imaju samo za članove. Cijena učlanjenja se dobija množenjem broja godina lica za koje je grobno mjesto namijenjeno sa brojem 12.

"Uz to, potrebno je da se za to lice plaća i članarina do smrti, koja na godišnjem nivou iznosi 25 maraka", kazala nam je radnica u tom pogrebnom društvu.

U Medžlisu Islamske zajednice Banjaluka ističu da rezervacija grobnog mjesta košta 500 maraka.

"Stupnica u Banjaluci je prebukirana. Imate, recimo, Turbe 2, na Šeheru, s tim da rezvacija košta 500 maraka. Po rezervaciji, obilježi se mjesto i tako stoji dok čovjek ne umre", kažu u Medžlisu.

U manjim gradovima cijena grobnih mjesta je znatno niža, što smanjuje i šverc. Zaposleni na prijedorskom gradskom groblju "Pašinac" kažu da se zakup grobne parcele na "Pašincu", za period od deset godina, naplaćuje 285,50 maraka.

"Što se tiče preprodaje, takvih problema nemamo. Mi smo nadležni za to i ne može niko da preprodaje grobna mjesta", ističu zaposleni na prijedorskom groblju.

Milenko Nikolić, poslovođa bijeljinske pogrebne službe, ističe da je grobno mjesto 175,50 maraka.

"Ali, ako neko želi da rezerviše grobno mjesto, cijena iznosi 200 maraka. Što se tiče preprodaje grobnih mjesta, to je zakon ranije zabranjivao. Međutim, po novom zakonu, onaj ko prodaje grobno mjesto dužan je da ga prvo ponudi preduzeću koje upravlja grobljem, a ako to preduzeće neće, onda može da ga proda", pojašnjava Nikolić.

(Nezavisne/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog