Vijesti

Željko Vulić zaustavio bager popevši se na njega

Nakon što je juče medijima proslijedio pismo upućeno Centru javne bezbjednosti Banja Luka pod nazivom "Neprofesionalno ponašanje i maltretiranje od strane radnika MUP-a", Željko Vulić je danas u znak protesta se popeo na građevinsku mašinu (bager) u blizini svoje kuće, a razloge zbog kojih se odlučio i na ovaj potez sprječavanja dalje gradnje na placu kod "Picinog parka" objasnio je u pismu koje možete pročitati u nastavku.

Poštovani načelniče,

Dana 27. aprila 2013 godine ( subota), oko 09:00 časova, pripadnici MUP-a su me uhapsili ispred moje kuće, odveli u službene prostorije i 4 časa i 30 minuta provodili besmislenu torturu koji su, u “otpusnom papiru” nazvali “ispitivanje”.

Naime, ovoj radnji, radi koje Vam upućujem ovaj dokument, prethodila je svađa u kojoj je Mile Radišić (javnosti poznat preduzetnik protiv koga se vodi sudski postupak vezan za njegovo poslovanje, te kao lice poznato po bahatom i nasilničkom ponašanju. Od ranije poznat po prijetnjama. Tako je novinaru Siniši Vukeliću rekao da će ga “roknuti”. Začudno, nikada nije odgovaro pred organima gonjenja, a tokom protesta prošle godine prijetio je i fotoreporteru portala Novi talas. Ljetos je fizički nasrnuo na komšinicu u mojoj ulici, a ova je podnijela prijavu) prijetio, te me je psovkama i pogrdnim izrazima verbalno napao. Nisam uopšte odgovarao ali sam, uprkos tome, po prijavi Radišića priveden. Radi podsjećanja, pominjem kako se u neposrednoj blizini moje kuće stambeno-poslovna zgrada, a do nje vodi uzak put. Radnici koji rade na gradilištu više puta su mašinama htjeli da zatvore taj put. Brat i ja smo vlasnici ovog zemljišta, a za njegovo očuvanje posljednjih nekoliko godina predavali su sve moguće administrativne papire i zahtjeve, odnosno dobili sudske presude koje nas “pravno štite”(!?). Na ovom zemljištu imamo malu auto-mehaničarsku radnju, a od dohotka izdvajamo (kroz poreze), između ostalo, sredstva za javnu bezbjednost, te, posredno, i sredstva za plate budžetskih potrošača, pa, da budem i eksplicitiniji, plate za pripadnike MUP-a. Dakle, potpuno je apsurdno da “dajem novac kako bi me maltretirali”. Iako djelimično neprimjereno, citiraću sosptvenu izjavu prošle godine: „Posljednjih petnaest godina bili smo zaokupljeni rješavanjem statusa, jer je po regulacionom planu ovdje predviđeno sve da se sruši. Sve što su nam tražili mi smo obezbijedili, jer smo znali da samo tako možemo riješiti svoj status za dalje, ali ništa nam nije pošlo za rukom. Na svim instancama smo odbijeni i ovaj čovjek koji je dobio građevinsku dozvolu za gradnju ovdje pravi logor.

 

Danas su došli da nam zatvore uski prilaz koji vodi do moje parcele i ja sam očajan zbog toga, a ovo gdje mi stojimo to je logor, jer neće postojati nikakav pristup kad oni sprovedu ono što su regulacionim planom naumili“, rekao je Vulić za BUKU još 15. avgusta prošle godine.Ili: ( u istom tekstu): „Sve sam zakonske mogućnosti iscrpio i jedino mi preostaje da se fizički oduprem svemu ovome, jer zaista ne vidim drugi izlaz iz situacije u kojoj se nalazim. Stalno mi dolazi neka inspekcija, a svako jutro čekam nova ispitivanja od strane inspektora i čekam šta će mi uraditi, a tako je nemoguće živjeti. U ovoj situaciji mogu reći ne samo da mi posao trpi zbog ove situacije, nego i život“.

 Od ljetos se ništa nije promijenilo, Mile Radišić 24 časa dnevno radi i gradi na zemljištu nekadašnjeg “Picinog parka” , a njegove mašine koje se ne zaustavljaju, iz časa u čas se približavaju kući Željka Vulića.

Postoji još mnoštvo napisa, izjava i dokaza o besmislenosti moje situacije i neprimjerenog odnosa institucija prema ukupnom problem, a meni ostaje da od Vas, poštovani načelniče, zatražim sljedeće:

1. Imena i prezime službenih lica koja su me nezakonski uhapsila i izložila višečasovnom maltretiranju, kako bih moga da podnesem privatnu tužbu protiv istih, odnosno protiv organa koji im je takav “zadatak” naložio.

2. Zaštitu od nasilnika Radišića koji nezakonski prijeti bezbjednosti mene i moje porodice, a čini se iz prethodno navedenog, i “komanduje “ dijelom pripadnika MUP-a (potpuno nezakonski!).

3. Da preduzmete sve mjere i radnje po službenoj dužnosti kako bi se zaustavilo bezakonje koje je prethodilo incident iz Predmeta, jer ste, formalno i suštinski, u tom smislu najodgovorniji u našem Gradu.

 

Ovaj dokument ću, u neizmjenjenoj formi, uputiti na više adresa organima izvršne i zakonodavne vlasti, kao i većini medija u nas, u najboljoj namjeri stvaranja “pozitivne klime” koja, valjda, treba prethoditi “političkoj volji” (kako je već nazivaju), te i Vama olakšati da suštinski ispunite društvenu funkciju bezbjednosti, onako kako je to zakonski definisano i obavezujuće.

S poštovanjem,

Željko Vulić, s.r.

U Banjoj Luci, 29. 04. 2013. godine

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog