Vijesti

Iz drugih medija (Nezavisne novine) - EKSKLUZIVNO: Sva predsjednička pomilovanja u RS (II)

BANJALUKA - Tokom svojih mandata od 1999. do kraja prošle godine, šest predsjednika RS pomilovalo je ukupno 686 osuđenika na pravosnažne zatvorske kazne u RS.

Dragan Čavić, Milan Jelić, Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik su tokom svojih predsjedničkih mandata ukupno pomilovali 337 osuđenika.

Čavićev mandat bio je od 2002. do 2006. godine, kada funkciju preuzima Milan Jelić. Nakon iznenadne smrti Jelića 2007. godine, za predsjednika RS imenovan je Rajko Kuzmanović, koji na funkciji ostaje do 2010. godine. Milorad Dodik predsjedničku funkciju preuzeo je 2010. i još je obavlja.

Čavić je pomilovao ukupno 222, Kuzmanović 66, a Jelić 44 osuđenika, dok ih je Dodik pomilovao samo pet. Njihov prethodnik Mirko Šarović potpisao je pomilovanje za 240 osoba, dok je Nikola Poplašen potpis za pomilovanje stavio na 109 rješenja.

Najviše pomilovanja kod Čavića, Jelića, Kuzmanovića i Dodika odnosi se na djela iz oblasti javnog saobraćaja. Za razliku od Mirka Šarovića i Nikole Poplašena, manje su potpisivali pomilovanja za ubistva.

Ipak, Čavić je potpisao čak 51 pomilovanje osuđenih za ubistvo, Jelić 12, a Kuzmanović pet, dok Dodik nije potpisao nijedno.

Čavić je 12 osuđenika pomilovao za djela koja se odnose na privredne prestupe i falsifikovanje isprava. Među njima je i Dragutin Šipka, bivši direktor "Krajina osiguranja", kojeg je Čavić pomilovao 12. oktobra 2006.

Mediji su 2008. godine pisali da ga je Čavić pomilovao zbog namještanja kredita svojoj firmi, što je on demantovao. Kako je tvrdio Šipka, on je pomilovan nakon što je novčano kažnjen zato što je na posao vratio osobu kojoj je drugi direktor dao otkaz 1992. godine.

Čavić je 10. januara 2005. godine djelimično oslobodio od izvršenja kazne poznatog kriminalca Darka Eleza, koji je bio osuđen za ubistvo Gorana Govedarice u Istočnom Sarajevu.

Čavić je zatvorsku kaznu uslovnom zamijenio ukupno 51 put, među kojima su 16 za javni saobraćaj, šest za teške krađe, pet za zloupotrebe službenog položaja i nekoliko djela protiv opšte sigurnosti.
 Djelimično je oslobodio izvršenja pravosnažne kazne zatvora za ubistva 39 puta, za ubistvo u pokušaju osam puta, ubistvo na mah četiri puta, koliko i za ubistvo iz nehata, te jednom za ubistvo iz koristoljublja. Nekoliko puta djelimično je oslobodio osuđenike za falsifikovanje, prevare, teška razbojništva i nanošenje tjelesnih povreda.

Jelić je djelimično oslobodio 12 osuđenika za ubistvo, tri za ubistvo u pokušaju, te nekoliko za nasilna djela. Daljeg izdržavanja kazne Jelić je oslobodio deset lica za izazivanje opšte opasnosti, te nekoliko za krađe i iznuđivanje iskaza. Među "poznatijim" je i Radomir Nešković, bivši direktor Radio-televizije RS, kojem je Jelić obrisao presudu za nesavjestan rad u službi.

Kuzmanović je, među ostalim, 26. juna 2008. obrisao presudu Borki Đuriću, predsjedniku Privredne komore RS, koja se odnosi na član 143. Zakona o uređenju prostora. Pomenuti član se odnosi na građenje objekata bez građevinske dozvole.

Kuzmanović je djelimično oslobodio izdržavanja zatvorske kazne četvoricu osuđenih za ubistvo, petoricu za pokušaj ubistva te nekoliko za krađe i teške krađe.

Od pet pomilovanja koja je potpisao Dodik, dva se odnose na djelimično oslobađanje za djela iz javnog saobraćaja, jedno na brisanje osude za falsifikovanje isprave i jedno za teške tjelesne povede. Potpuno je oslobođen plaćanja novčane kazne od 1.000 maraka Neđeljko Ćetković iz Kneževa zbog protivzakonitog useljenja.

(Nezavisne.com/Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog