Vijesti

Nikolina Cvijić ponos Srpske

Mrkonjić Grad - Šesnaestogodišnja Nikolina Cvijić iz Mrkonjić Grada zasigurno je jedna od najtalentovanijih i najboljih srednjoškolaca u Srpskoj, a zbog njenog izvanrednog talenta, o njoj su pisala i dva francuska časopisa.

Nikolina govori engleski i francuski, a njemački je naučila sama još kao šestogodišnja djevojčica gledajući crtane filmove.

Nadarena je za matematiku, istoriju, geografiju, umjetnost, muziku, voli i glumu i folklor.

Poslije završetka Osnovne škole "Petar Kočić" u Mrkonjić Gradu upisala se u banjalučku Gimnaziju i do početka školske godine nalazi se na jednogodišnjoj školskoj razmjeni u Francuskoj.

Po dolasku u Francusku na francuskom sam znala reći dvije-tri rečenice o sebi, i trebala su mi svega tri mjeseca da savladam jezik. Svi u školi su bili zapanjeni kako sam za kratko vrijeme uspjela da tako dobro savladam jezik da moji pismeni radovi budu najbolji u školi - ispričala je Nikolina.

Ona je ispričala da je sistem školovanja u Francuskoj mnogo studiozniji i teži nego u RS. Nastava počinje u osam, a završava se u 18 časova, a čas traje 60 minuta. Jedino srijedom traje do 12 časova, a ostalo vrijeme je predviđeno za vannastavne aktivnosti.

Kada sam došla u Francusku sa profesorima i učenicima sam se sporazumijevala na engleskom i njemačkom. Škola u Francuskoj za mene je veliko životno iskustvo, koja će mi mnogo pomoći u budućem školovanju - rekla je Nikolina.

Nikolina ističe da još nije ozbiljnije razmišljala o planovima za dalje školovanje, jer je još rano. Kaže da će se možda odlučiti da školovanje nastavi u Francuskoj ili Njemačkoj.

Ova Mrkonjićanka u Francusku je otišla zahvaljujući organizaciji AFS, koja na školsku razmjenu šalje učenike iz 50 zemalja širom svijeta na tri, šest ili deset mjeseci.

Zahvalna sam mojim profesorima, školskim drugovima i domaćinima kod kojih boravim na pomoći da se u Francuskoj osjećam kao kod kuće - rekla je Nikolina.

Muzika

Nikolinin hobi je muzika. Izvanredno pjeva, piše i komponuje muziku. Sa jedanaest godina nastupila je na Đurđevdanskom festivalu, a 2009. godine na festivalu "Mali kompozitor" sa svojom kompozicijom i osvojila je prvo mjesto.

Ne znam da li ću nastaviti da se bavim muzikom kada se vratim u Republiku Srpsku, jer ću morati da više vremena posvetim učenju i usavršavanju u struci za koju se odlučim - rekla je Nikolina i dodala da ipak uči i muziku i pjevanje jer je njen domaćin u Francuskoj profesor muzike.

(Glas Srpske/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog