Vijesti

Sud BiH oslobodio Kličkovića i Drljaču

Apelaciono vijeće Odjeljenja za ratne zločine Suda BiH pravomoćnom presudom oslobodilo je danas bivšeg premijera Srpske i aktuelnog načelnika opštine Krupa na Uni Gojka Kličkovića, kao i Mladena Drljaču, odgovornosti za ratne zločine. Kličković i Drljača oslobođeni su jer Tužilaštvo BiH nije ponudilo dovoljno dokaza o njihovoj krivici.

Kličković je, između ostalog, bio optužen za zločine protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv zarobljenika.

Tužilaštvo BiH teretilo je Kličkovića da je, zajedno s ostalim optuženim u ovom slučaju, napadao civile nesrpske nacionalnosti u Bosanskoj Krupi, te da su odgovorni za udruženi zločinački poduhvat.

Prvostepenom presudom Suda BiH izrečenom u novembru 2010. Kličković i Drljača su, takođe, oslobođeni optužbe da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, ali je u maju 2012. godine Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu, te naložilo obnavljanje suđenja. Kličković je bio predsjednik ratnog Predsjedništva i komandant Kriznog štaba Srpske opštine Bosanska Krupa, a Drljača predsjednik Vijeća Privremenog vojnog suda u Јasenici.

(RTRS,tv/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog