Vijesti

Počast žrtvama logora oratorijumom „Golgota jasenovačka“

U okviru programa obilježavanja sjećanja na jasenovačke žrtve sutra, 8. maja 2013. godine, u 20 časova u Kulturnom centru „Banski dvor“ u Banjoj Luci pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske premijerno će biti izveden oratorijum „Golgota jasenovačka“, kao veličanstven umjetnički izraz počasti stradalima u logoru „Jasenovac“ koji opominje da se takvo što nikada više ne ponovi.

Oratorijum „Golgota jasenovačka“ komponovao je i njime će dirigovati Aleksandar S. Vujić a nastao je na osnovu poeme Ranka Pavlovića „Damari jasenovački“, koja je postala libreto za oratorijum.

Oratorijum je podijeljen u dva dijela. Prvi dio je dramatičan i njegovih 12 stavova oslikavaju stradanje, dok drugi dio sadrži dva stava - „Zri nada“ i „Vjeruju“, koji slave život i poručuju čovječanstvu da na kraju uvijek ostaje nada ta da se život nastavlja.

Kao izraz snage i jedinstva, oratorijum „Golgota jasenovačka“ premijerno će izvesti udruženi umjetnici iz cijele Republike Srpske. Uz pratnju Banjalučke filharmonije, oratorijum će izvesti mješoviti hor koji čine članovi Mješovitog hora SPD „Jedinstvo“ i Ženskog kamernog hora „Banjalučanke“ iz Banje Luke, Mješovitog hora SPCPD „Vila“ iz Prijedora i Mješovitog hora Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog