Region

Patrijarh Irinej i Tomsilav Nikolić - Neophodno apsolutno jedinstvo

BEOGRAD - NJegova svetost patrijarh srpski Irinej i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručili su danas da je za rješavanje pitanja Kosova i Metohije neophodno apsolutno jedinstvo.

"Problem je veoma veliki i za nas je veoma bitno i važno da budemo jedinstveni o pitanju Kosova i Metohije", rekao je patrijarh Irinej novinarima poslije razgovora sa Nikolićem u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Patrijarh Irinej naglasio je da su za rješavanje pitanja Kosmeta "najtragičnije diobe".

"Najopasnija i pogubnija po nas su istupanja bez mnogo osnova i razloga i opravdanja, istupanja koja mogu da nam štete, a nikako ne mogu da nam koriste", naglasio je patrijarh Irinej.

Nikolić je rekao da on, kao i patrijarh Irinej, smatra da je jedinstvo neophodno da se trajno riješi kosovsko pitanje i dodao da nije lako odlučivati u ime naroda, kao što nije lako odlučivati ni u ime Crkve.

"Ali, mnogo je bolje kada postoji jedinstvo između onih koji odlučuju u ime naroda i onih koji odlučuju u ime Crkve", ocijenio je Nikolić.

On je naglasio da Srbija želi da riješi problem Kosova tako da ne bude ugrožen Ustav Srbije, njen suverenitet, ali ni bezbjednost Srba na Kosmetu.

Nikolić je poručio da je "pod svodovima Patrijaršije našao puno razumijevanje, spokoj i mir", a da oni koji su u ime Crkve nedavno nedolično istupali, "u budućnosti razmisle kakve posljedice njihove riječi mogu donijeti".

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog