Vijesti

Nastavak aktivnosti na tranzicijskoj pravdi i pomirenju

Tranzicijska pravda i pomirenje - ključ ponovne uspostave povjerenja u jugoistočnoj Evropi, kažu šefovi misija OSCE-a.

Šefovi Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Srbiji pozvali su na nastavak aktivnosti na tranzicijskoj pravdi i pomirenju kako bi se osigurala regionalna stabilnost i prosperitet, pred dvodnevnu konferenciju na Jahorini u Bosni i Hercegovini.

Deveti međunarodni forum za tranzicijsku pravdu: Pomirenje u postjugoslovenskim državama organizuje Koalicija za REKOM (Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim grubim kršenjima ljudskih prava počinjenim na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 2001.), te podržava Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Misija OSCE-a u Srbiji.

„Tranzicijska pravda je od velikog značaja za podsticanje pomirenja, razbijanje kruga nasilja i stvaranje održivog mira“, izjavio je Fletcher M. Burton, šef Misije OSCE-a u BiH. „Razvoj djelotvornog pravosudnog sistema je ključni element u podsticanju pomirenja i ostaće jedan od prioriteta naše Misije u BiH“.

Forum će obuhvatiti razne panel diskusije na teme koje su u vezi s tranzicijskom pravdom i pomirenjem. Cilj je dati doprinos regionalnoj prekograničnoj komunikaciji i koordinaciji u vezi s ovim pitanjima između predstavnika vlasti i pravosudnih institucija, te s organizacijama civilnog društva i udruženjima žrtava i veterana rata. Pored toga, očekuje se da će se kroz Forum povećati interes i podrška raznih aktera tranzicijskoj pravdi u postjugoslovenskim državama i procesu REKOM-a.

„Uspostava regionalne komisije je neophodna jer sama suđenja nisu dovoljna za utvrđivanje i iznošenje činjenica o ratnim zločinina, slušanje priča žrtava i vraćanje povjerenja među ljudima“, kazala je v.d. šefa Misije OSCE-a u Srbiji, Paula Thiede. „Takvo tijelo je potrebno i zbog toga da se osigura alternativa za međusobno konfliktne izjave država o sukobima i zločinima iz devedesetih godina“.

OSCE će i dalje podržavati proces tranzicijske pravde, koji uključuje djelotvorno procesuiranje predmeta ratnih zločina, dovođenje počinilaca pred lice pravde i utvrđivanje činjenica o počinjenim zločinima.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog