Vijesti

Kovačević: Lagumdžija niti bilo ko u BiH ne može ugroziti "Južni tok"

BANJALUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je da ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija niti bilo ko u BiH ne može ugroziti izgradnju gasovoda "Južni tok" kroz Republiku Srpsku.

"Postoje određeni pokušaji u tom pogledu, ali Vlada Republike Srpske u potpunosti je opredijeljena za realizaciju gasovoda `Južni tok` kroz Republiku Srpsku sa Ruskom Federacijom", rekao je Kovačević Srni povodom pisanja medija da Lagumdžija pokušava da "minira" izgradnju "Južnog toka".

Kovačević je zaključio da je uvjeren da će krak gasovoda "Južni tok" proći kroz Republiku Srpsku i da će učiniti sve da se to ostvari.

Lagumdžija je pod naznakom "vrlo hitno" Predsjedništvu BiH 8. maja uputio dopis kojim daje pozitivno mišljenje za zaključivanje memoranduma o razumijevanju između BiH, Albanije, Crne Gore i Hrvatske za "projekat transporta prirodnog gasa iz Azerbejdžana" i traži saglasnost za taj projekat.

U dopisu, koji je u posjedu "Glasa Srpske", navedeno je da je riječ o projektima Transjadranskog gasovoda /Trans adriatic pipeline TAPT/ i Jadransko-jonskog gasovoda /Ionian-adriatic pipeline IAP/ kojim se planira transport azerbejdžanskog prirodnog gasa preko Grčke do Italije.

Stručnjaci upozoravaju da je riječ o pokušaju "miniranja" već pokrenutog projekta izgradnje gasovoda "Južni tok" koji podrazumijeva gasifikaciju Republike Srpske ruskim gasom, a za koji je zatvorena i finansijska konstrukcija.

Trasa gasovoda kroz Republiku Srpsku trebalo bi da ide od Bijeljine, preko Posavine i Banjaluke, do Novog Grada.

Gasovod "Južni tok" biće dug 2.400 kilometara i protezaće se od Crnog mora i teritorija Srbije, Mađarske i Slovenije, do Italije.

Gasovod će moći da transportuje 63 milijarde metara kubnih gasa godišnje, a njegova gradnja biće dovršena 2015. godine po cijeni od minimalno 16 milijardi evra.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog