Vijesti

Dodik: Svima pokazati šta se desilo 1992. godine

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se od Srpske ne može očekivati da pokrene pitanje odgovornosti Savjeta bezbjednosti UN za smrt 12 banjalučkih beba, ali da se svakom ko dođe u Banjaluku mora pokazati šta se dešavalo 1992. godine.

Na obilježavanju 21. godišnjice tragične smrti 12 banjalučkih beba u Banjaluci predsjednik Dodik je rekao da svjetski moćnici danas u nekom drugom obliku nastavljaju provođenje iste politike stereotipa i krivice samo jednih, kao i traženja da se ostvare davno zacrtani modeli, bez obzira što oni ne funkcionišu.

"To je dokaz da su prije početka rata, oni koji odlučuju o globalnim procesima, odlučili da kazne srpski narod, Republiku Srpsku i Banjaluku i svakoga ko je na ovim prostorima već bio okarakterisan kao krivac", istakao je Dodik.

On je dodao da je tuga još veća kada se zna da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

"U tom pogledu svi naši raniji pokušaji nisu urodili plodom, jer se Savjet bezbjednosti ogradio i toga moramo biti svjesni, ali svakog moramo dovesti na ovom mjesto da vidi šta se dešavalo", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je izrazio zahvalnost i gradu Banjaluci što obilježava ovaj tragični dan.

"Nama ostaje da bol trpimo i da tu bol pretvorimo u snagu koja treba da nas ohrabri da živimo dalje", istakao je Dodik.

Vijence na spomenik 12 banjalučkih beba, pored majki tragično stradale djece, položili su i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović sa ministrima, direktor Policije Gojko Vasić, konzul Srbije u Banjaluci, predstavnici Kliničkog centra Banjaluka, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske i Crvenog krsta.

Skulptura "Život" izgrađena je u centru Banjaluke kao znak sjećanja na 12 beba, ali i kao podsjetnik i pomen svoj djeci koja su stradala u proteklom ratu.

Na Odjeljenju za intenzivnu njegu banjalučkog porodilišta od 22. maja do 19. juna 1992. godine umrlo je 12 novorođenčadi zbog nedostatka kiseonika koji nije mogao da bude dopremljen iz Beograda, jer je Savjet bezbjednosti UN zabranio let nad teritorijom BiH.

Kiseonik za djecu nije dostavljen uprkos brojnim apelima javnosti i činjenici da su svi zvaničnici Unicefa i međunarodnih humanitarnih organizacija bili upoznati o teškoj situaciji u kojoj se nalazila banjalučka Klinika za dječije bolesti.

Sedam dana nakon smrti posljednje bebe, Vojska Republike Srpske uspostavila je koridor sa Srbijom.

Trinaesta beba je preživjela, ali je bitku za život izgubila nakon 13 godina, dok četrnaesta beba ima posljedice koje će nositi cijelog života.

Sjećanje na stradanje 12 beba

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježje "Život", u centru Banjaluke, danas je obilježena 21 godina od smrti 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru.

Željka Tubić, majka jedne od tragično preminulih beba, rekla je obraćajući se skupu da je maj za majke umrlih beba mjesec prepun tuge i bola i razočarenja, 21. po redu.

Ona je navela da bi djeca ovih dana proslavljala svoj 21. rođendan, ali da im majke, umjesto rođendanskih torti i svjećica, danas pale svijeće na groblju.

"Bol je nepodnošljiv, sjećanja se vraćaju na maj 1992. godine - rat, njihovi očevi na braniku otadžbine, majke nemoćne, Savjet bezbjednosti UN neumoljiv da dozvoli prevoz kiseonika u Klinički centar u Banjaluci, a životi naših beba se gase, jedan po jedan...", rekla je Tubićeva.

Ona je istakla da se 12 života ugasilo jer su rođeni u zemlji za koju svjetski moćnici smatraju da u njoj žive loši ljudi.

Tubićeva je rekla da je danas, nakon 21 godinu, tuga majki još veća, jer boli spoznaja da i nakon toliko vremena još niko nije odgovarao za ovaj zločin.

"I da još niko od naše vlasti nije pokrenuo tužbu protiv svjetskih moćnika koji su nam ubili djecu, da ovaj datum nije uveden u udžbenike istorije, da nova pokoljenja ne zaborave stradanja beba i da znaju da su njihovi životi ugrađeni u temelje naše Republike Srpske u kojoj danas slobodno živimo", rekla je Tubićeva.

Ona je dodala da je smrt "12 zvjezdica" bila motiv Vojsci Republike Srpske da krenu u svoju najveću bitku, proboj koridora nazvan "Koridor života".

Tubićeva je izrazila očekivanje da će neko za ovaj zločin ipak odgovarati i zahvalila gradu Banjaluka, Vladi Srpske i svima koji su danas posjetili spomen-obilježje.

"Nadam se da ćete uvijek biti uz nas i da nećete zaboriti nijedan budući maj, da nećete zaboraviti 1992. godinu i da ćete učiniti sve što je u vašoj moći da se ovakav zločin nikada više i nigdje ne ponovi", poručula je Tubićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da će se Banjaluka uvijek prisjećati ovog tragičnog, nemilog događaja, te da je spomen obilježje "Život" podignut kao znak sjećanja svojevrsni zapis o ovom tragičnom događaju, ali i podsjetnik svima onima koji dolaze i prolaze kroz ovaj grad na jednu tragediju koja je zadesila ovaj narod.

Gavranović je rekao da je i današnja kiša puna simbolike, ističući da su to možda suze majke te djece, ali i suze cijele Republike Srpske za tom djecom jer su ona nevino stradala zbog, kako je rekao, okrutnosti najviših svjetskih moćnika u to vrijeme.

Tadašnji načelnik Dječije klinike Miloš Bajić rekao je da su ti dani bili najteži u njegovom radnom vijeku.

"Mi doktori dijelimo smrti na one koje su posljedica nemoći medicine i to nam lakše pada, ali smrti koje su bile posljedica toga što nam neko nije dao lijek strašan je osjećaj", rekao je Bajić.

(Nezavisne novine/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog