Vijesti

Bh. pravosudne institucije potrošile 37 miliona KM

BANJALUKA - Pravosudne institucije na nivou BiH u 2012. godini potrošile su 37,44 miliona KM, a na prvom mjestu je Sud BiH koji je potrošio 13,26 miliona KM što je za skoro milion više nego godinu ranije.

Drugi na listi je Visoki sudski i tužilački savjet sa potrošenih 10,7 miliona KM, a slijede ga Tužilaštvo BiH sa 8,37 miliona KM i Ustavni sud BiH sa 5,11 miliona KM, piše "Glas Srpske".

U ukupnim izdacima prednjače izdvajanja za bruto plate i naknade zaposlenih, kao i naknade njihovih troškova, a prema podacima iz izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za prošlu godinu za lična primanja 637 zaposlenih u ovim institucijama potrošena su 22 miliona KM.

Istovremeno, Tužilaštvo BiH je u Odjeljenju za ratne zločine 2012. godine podiglo 24 optužnice, dok je neprovođenje istrage naređeno protiv čak 427 lica, dok podaci o radu Suda BiH za isti period nisu objavljeni, a polugodišnji pokazuju da je neriješeno 4.176 predmeta.

Predsjedavajući Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac smatra da enormni troškovi pravosudnih institucija nisu opravdani njihovim rezultatima.

"Apsurdnost pravosudnih institucija na nivou BiH je da građani, koji u njih nemaju povjerenje, njih finansiraju da bi se pokazivale kao pristrasne", upozorio je Košarac.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog