Vijesti

Dan mladosti u čast 70 godina AVNOJ-a

BEOGRAD - Širom nekadašnje Jugoslavije u znak sjećanja i danas se obilježava Dan mladosti, 25. maj, kao dan rođenja nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.


Centralna manifestacija uvijek je bila na tadašnjem stadionu JNA u Beogradu, gdje su pioniri, omladinci i pripadnici svih rodova vojske i mornarice izvodili slet, a Titu je uručivana štafeta koja je polazila svaki put iz drugog mjesta i iz druge republike, ali je uvijek masovno i s radošću dočekivana u glavnim gradovima nekadašnje Jugoslavije.

U selu Kumrovec u hrvatskom Zagorju, rodnom mjestu doživotnog predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita danas će se ispred njegove rodne kuće održati tradicionalna proslava Dana mladosti, pod sloganom "U mladosti je radost - u radosti je mladost".

"Neki pogrešno smatraju da se 25. maja slavi Titov rođendan, jer on nije rođen tog dana. Mi ovim nastavljamo slavljenje Dana mladosti koji je bio praznik u Jugoslaviji, a svake godine imamo drugu temu proslave", rekao je Tanjugu predsednik Saveza Društva "Josip Broz Tito" Hrvatske, Tomislav Badovinac, jednog od organizatora manifestacije.

Danom mladosti - danom radosti ove godine želimo podsjetiti na 70 godina od Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) kada je odlučeno o priključenju Slovenije i Hrvatske federalnoj Jugoslaviji, rekao je Badovinac koji, kao i ranijih godina očekuje nekoliko hiljada gostiju iz Hrvatske i drugih okolnih zemalja.

Partizanske pjesme, ali i pjesme Istre i Slovenije izvodiće KUD-ovi iz Hrvatske i Slovenije, a svi koji to žele, moće će slikom ili skulpturom da ovjekoveče Titov lik.

Skup u Kumrovcu održava se više od 15 godina, a incidenata nije bilo

(Tanjug/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog