Vijesti

Svake godine sve više penzionera

BIJELJINA- Broj penzionera u Republici Srpskoj u proteklih 10 godina povećan je za 58.936, odnosno godišnje u prosjeku za 5.893, kažu u Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske.

Iz ovog fonda ističu da se broj penzionera u Srpskoj iz godine u godinu, blago, ali stalno povećava.

U proteklih deset godina procenat povećanja broja penzionera na godišnjem nivou kretao od minimalnih 0,37 odsto 2003. godine do maksimalnih 4,7 odsto 2009. godine.

Broj penzionera prošle godine povećan je za 5.433 ili 2,3 odsto, dok je za četiri mjeseca ove godine evidentirano 1.575 novih korisnika Fonda ili 0,65 odsto, odnosno na mjesečnom nivou 393.

U Fondu kažu da se sa povećanjem broja korisnika istovremeno, iz godine u godinu, poboljšava i struktura korisnika prava, odnosno odnos između korisnika prava starosne, porodične i invalidske penzije.

"Za svaki penzijski sistem koji se zasniva na principima međugeneracijske solidarnosti bitno je da je procenat starosnih penzija što veći, a porodičnih i invalidskih što manji", ističu u Fondu.

U 2001. godini procenat starosnih penzija iznosio je 45,7 odsto, a invalidskih 20,1 odsto.

Znatno smanjenje broja invalidskih penzija na 17,3 odsto zabilježeno 2011. i 2012. godine, kada je, prvi put u 20 godina postojanja Fonda, udio starosnih penzija bio preko 50 odsto, odnosno 50,6 odsto, što je pozitivan trend.

Trend poboljšanja strukture penzija nastavljen je u prva četiri mjeseca ove godine, kada je zabilježen dalji pad procenta invalidskih penzija, koji je na kraju aprila iznosio 17,2 odsto, dok je starosnih penzija bilo 50,79 odsto.

U Fondu PIO Srpske očekuju da će u narednom periodu biti nastavljeno poboljšanje strukture korisnika prava u čemu će doprinos, osim pojačanog pooštravanja uslova za ostvarivanje prava, dati i povećana kontrola i nastavak akcije "Stop prevarama, do penzije pošteno".

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog