Vijesti

Hag - Danas presuda nekadašnjim zvaničnicima Herceg-Bosne

HAG - Pred Haškim sudom danas će biti izrečene presude šestorici nekadašnjih zvaničnika Herceg-Bosne u predmetu "Prlić i drugi", koji se terete za zločine počinjene nad muslimanima i drugim nehrvatima od 1992. do 1994. godine.

Optužnica tereti bivšeg predsjednika Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranka Prlića, načelnika Odjeljenja odbrane HVO Brunu Stojića, pomoćnika ministra odbrane pri HVO-u Slobodana Praljka, načelnika Glavnog štaba HVO u oružanim snagama Herceg-Bosne Milivoja Petkovića, ministra unutrašnjih poslova Herceg-Bosne Valentina Ćorića, komandanta u vojnoj policiji Berislava Pušića.

Oni su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, a optužnica se odnosi na zločine počinjene u opštinama Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, LJubuški, Stolac, Čapljina i Vareš.

Tužilaštvo je zatražilo kazne od po 40 godina zatvora za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića, 35 godina za Ćorića i 25 za Pušića, dok su zastupnici odbrane tražili oslobađajuće presude.

Sva šestorica optuženih predali su se 5. aprila 2004. Suđenje je počelo u aprilu 2006. godine, a završne riječi strane u postupku su iznijele u februaru i martu 2011. godine.

Na čelu udruženog zločinačkog poduhvata je, prema optužnici, bio tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, a kao učesnici su navedeni i nekadašnji ministar odbrane Hrvatske Gojko Šušak, general Hrvatske vojske Janko Bobetko i nekadašnji predsjednik Herceg-Bosne Mate Boban.

Izricanje presude možete pratiti na ovom lniku 

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog