Region

Stari novi gradonačelnik Bandić, SDP-u pobjeda u Splitu, Rijeci, Osijeku i Vukovaru

Aktuelni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, u drugom krugu lokalnih izbora u Hrvatskoj, osvojio peti mandat. Kandidati SDP-a pobijedili u Splitu, Rijeci, Osijeku i Vukovaru.

Vladajuća koalicija lijevog centra na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), u drugom krugu lokalnih izbora u Hrvatskoj, osvojila je mjesta gradonačelnika u Splitu, Rijeci i Osijeku, dok je očekivano izgubila u Zagrebu gdje je peti uzastopni mandat osvojio aktuelni gradonačelnik nezavisni kandidat Milan Bandić.

Bandić je osvojio 65,67 odsto glasova i ubjedljivo pobjedio kandidata SDP-a Rajka Ostojića, koji je osvojio 32,37 odsto. Ostojić je sinoć priznao izborni poraz i čestitao protivkandidatu Milanu Bandiću.

Za novog gradonačelnika Splita izabran je Ivo Baldasar (SDP) koji je osvojio 49, 08 odsto, i osvojio samo 615 glasova više od protivkandidata Vjekoslava Ivaniševića iz HDZ-a.

Ubjedljiv je bio i kandidat SDP-a u Rijeci Vojko Obersnel (67,67 odsto) koji je osvojio peti gradonačelnički mandat u trci s kandidatom HDZ-a Hrvojem Burićem (30,02 odsto).

Djelimično iznenađenje predstavlja pobjeda kandidat grupe birača Ivana Vrkića koga su podržale stranke vladajiće koalicije u Osijeku. On je osvojio 52,82 odsto, a aktuelni gradonačelnik iz desnog Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje Krešimir Bubalo 45,10 odsto.

Prema rezultatima izborne komisije na osnovu svih obrađenih biračkih mjesta u Vukovaru, u tom gradu pobijedio je aktuelni gradonačelnik Željko Sabo iz SDP-a koji je osvojio 53,9 odsto, a kandidat HDZ-a Ivan Penava 45,22 odsto glasova.

Predizbornu kampanju u tom gradu obilježilo je podizanje međunacionalnih tenzija, jer su iz Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara uoči izbora dijelili letke u kojima su poručivali da je glas za Sabu glas za ćirlicu.

Samostalna demokratska srpska stranka je u Vukovaru podržala dosadašnjeg gradonačelnika. U drugom krugu SDSS je imala svoje kandidate u šest opština. U Dvoru, Vrginmostu, Krnjaku i Jagodnjaku pobedili su kandidati SDSS-a, u Trpinji je pobjedio kandidat grupe građana, dok rezultati za Gračac još nisu objavljeni.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog