Vijesti

Radojičić: Vlada RS pokušava uvesti više reda

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da Vlada Srpske ima dosta sužen manevarski prostor, ali da uprkos tome pokušava uvesti više reda.

"Na većini mjesta su problem pare, bilo da govorimo o platama, doprinosima, preduzećima, nelikvidnosti privatnog sektora...", rekao je Radojičić, napominjući da je dio problema posljedica globalnih, a dio lokalnih razloga.

On je istakao da je Republika Srpska za prošlu godinu uspjela izbalansirati finansije iako je to "užasno teška glavobolja".

"Svi govore o `kresanju` javne potrošnje, a treba reći da od postojećeg budžeta 700 miliona maraka otpada na plate, pri čemu lavovski dio čine plate policije, prosvjete, pravosuđa, a ove godine smo viće imali smanjenje primanja u tima granama", rekao je Radojičić za sarajevsko "Oslobođenje".

On je pojasnio da svaka vlada, i u susjednim zemljama ali i u većini zemalja EU, ima sužen manevarski prostor.

"Još prošlog proljeća u Briselu mi je jedan političar rekao da je danas nebitno da li je vlada lijeva ili desna, s obzirom na to da nema nikakav manevarski prostor. Na jednoj strani su ekonomska kriza i sužen prostor u kojem pokušavate da je na različite načine premoštavate", objasnio je Radojičić.

Radojičić, koji je i potpredsjednik SNSD-a, ocijenio je da su odnosi ove stranke i SDS-a ambivalentni.

"Prilično je teško održavati te odnose konzistentnim kada ste na jednom nivou u koaliciji, drugom u opoziciji, a na trećem i jedno i drugo. Ali, ako isključimo opštine i ostavimo samo nivo BiH, tu vrlo često dolazimo u nešto što je teško objašnjivo", rekao je Radojičić.

On je naveo da su miješane nadležnosti, pa se miješaju entitetske i nadležnosti BiH, kao u slučaju poljoprivrede i odbrane, tako da SDS malo podržava, malo kritikuje u Srpsku, a u Sarajevu pokušava zadržati svoju poziciju vladajuće stranke.

"Ti su odnosi veoma kompleksni i vjerovatno će se tako i zadržati i kako se budu približavali izbori, logično je pretpostaviti da će dvije velike stranke imati pooštravanje retorike. Ono što je vidljivo kod SDS-a je da pokušava napasti ekonomsku stranu i da je odustao od nacionalne priče, što je opet svojevrsni paradoks", konstatovao je Radojičić.

Govoreći o situaciji u BiH, Radojičić je ocijenio da je primjetna nervoza međunarodne zajednice šta dalje raditi sa BiH.

"Faza OHR-a je prošla, dala je više problema nego rezultata. Onda se krenulo sa najavom zatvaranja OHR-a i uvođenjem specijalnog predstavnika EU, a već se u EU čuje da ni ta metodologija zbog zastoja na evropskom putu nije dala rezultate. Jedno komešanje je vidljivo na relaciji Brisel – Vašington, šta i kako dalje pristupiti BiH", naveo je Radojičić.

Komentarišući ulazak Hrvatske u EU, Radojičić kaže da se sada ova susjedna zemlja pojavljuje i kao član vrlo moćnog kluba.

"Hrvatska prema BiH nastupa kao zemlja iza koje stoji 27 država, što nesumnjivo pojačava njen politički položaj i uticaj. I to se vidi iz priče za olakšice za izvoz iza koje ne stoji Hrvatska, već Brisel. Pitanje je kakvu će politiku prema BiH voditi ova i buduće hrvatske vlade", rekao je Radojičić.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog