Vijesti

Podrška turskim demonstracijama iz Banja Luke, Beograda, Zagreba (Foto)

U znaku podrške turskim demonstratnitma juče i danas su u nekoliko gradova regiona održani skupovi solidarnosti domaćih aktivista.

Oko 50 građana Banjaluke okupljenih oko građanske inicijative "Park je naš" okupili su se sinoć kako bi podržali demonstracije u Istanbulu i više drugih gradova u Turskoj, gdje već nekoliko dana traju demonstracije inicirane rekonstrukcijskim zahvatima u parku Gezi na cantralnom istanbulskom trgu Taksim, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Ispod "starog hrasta", mjesta s kojeg su banjalučki "šetači" tokom prošle godine sedam mjeseci kretali u proteste zbog rušenja parka u centru grada, poručeno je da se svojim okupljanjem solidarišu s građanima Istanbula koji su se odlučili na proteste.

Takođe juče je  Zelena omladina Srbije održala protest ispred ambasade Turske u Beogradu u znak podrške narodu Turske.

Grupa aktivista te omladinske organizacije okupila se preko puta turske ambasade u centru Beograda uzvikujući: "Turci, niste sami", držeći u rukama transparente s natpisima: "Kud svi Turci...", "Podrška iz Srbije", "Rezistanbul" i drugim.

U Zagrebu je danas grupa aktivista ispred Veleposlanstva Republike Turske organizovala konferenciju za medije i protest podrške turskim građanima, koji već nekoliko dana prosvjeduju u Istanbulu protiv privatizacije javnih prostora i nedemokratske vladavine premijera Erdogana.

Uručeno je i pismo podrške 29 organizacija iz Hrvatske turskim građanima.

Protestanti među kojima su bile i Urša Raukar i Sanja Sarnavka, držali su nekoliko transparenata na turskom i hrvatskom jeziku, a na najvećem je pisalo "Jedan svijet jedna borba - Hrvatska solidarno uz turske građane".

Danas je najavljen i skup solidarnosti u Sarajevu koji bi trebao da se održi u 16 sati na Trgu djece Sarajeva (ispred BBI centra), odakle će uslijediti šetnja do zgrade Ambasade Republike Turske.

Na skup podrške pozvani su svi koji podržavaju turski narod koji se protivi samovolji vlasti i osuđuje prekomjernu upotrebu sile na mirnim protestima na ulicama Istanbula. 

Juče objavljeni tekst na blogu turske učiteljice joge u kojem objašnjava šta se zaista dešava u Istanbulu izazvo je veliku pažnju svjetske javnosti.

(Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog