Vijesti

Počela reorganizacija Kliničkog centra Banjaluka

Rukovodstvo Kliničkog centra Banjaluka provelo je prvu fazu reorganizacije, pri čemu je promijenjen dosadašnji način organizacije i funkcionisanja, kao i rukovodioci pojedinih klinika.

Reorganizacija je provedena na osnovu izvještaja Službe za unapređenje i kontrolu kvaliteta, te pojedinačnih razgovora sa svakim specijalistom na klinikama na kojim je to bilo neophodno, a s ciljem što boljeg prevazilaženja postojećih problema, istakli su u KC Banja Luka.

Novi načelnik Klinike za neurohirurgiju je dr Ostoja Savić, koji je na tom mjestu zamijenio dosadašnjeg načelnika dr Vesnu Ivanišević. Klinika za neurohirurgiju od osnivanja nije usvojila operativnu tehniku hirurškog zbrinjavanja subarahnoidalne hemoragije, a određeni dio medicinskeopreme koji je prije nekoliko godina nabavljen za specifične neurohirurške operacije još nije upotrijebljen.

Novi načelnik Klinike za unutrašnje bolesti je doc. dr Branislav Gašić, koji je na tom mjestu zamijenio dosadašnjeg načelnika, dr Gordanu Jovičić. Ova promjena realizovana je na zahtjev dr Jovičić, a zbog njene želje da se u većoj mjeri posveti medicinskom radu umjesto dosadašnjih administrativnih i rukovodećih poslova.

Zavod za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde dobio je novog-starog načelnika, prof. dr Zvezdanu Rajkovaču, koja se u dogovoru s dosadašnjim načelnikom, dr Dragim Stanimirovićem, vratila na načelničko mjesto, dok je dr Stanimirović imenovan na mjesto zamjenika načelnika Zavoda.

Rukovodstvo Kliničkog centra Banjaluka od Službe za unapređenje i kontrolu kvaliteta Kliničkog centra tražilo je izvještaj o broju zaposlenih, broju usluga i mogućnosti organizovanja službe dežurstava na svim klinikama. Kako ističu Izvještaj je pokazao da je integracija pojedinih manjih organizacionih jedinica u veće organizacione cjeline najefikasnije rješenje za racionalizaciju trošenja novca, a s krajnjim ciljem adekvatnog pružanja zdravstvene zaštite.

Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizmatako je zbog malog broja subspecijalista endokrinologa, prema novoj organizacionoj šemi Kliničkog centra, vraćena u sastav matične Klinike za unutrašnje bolesti. Zbog nedovoljnog broja specijalista intezivista, Služba za intezivnu medicinu dodijeljena je takođe matičnoj Klinici za anesteziju i reanimaciju čiji je načelnik doc. dr Darko Golić.

Centar za dojku Kliničkog centra Banjaluka novom reorganizacijom postao je dio Klinike za onkologiju.

Služba za fizijatriju je rasformirana, a ljekari i fizioterapeuti su prema potrebama pojedinih organizacionih jedinica zaposleni na odjeljenjima i klinikama u kojima postoji potreba njihovog angažmana.

"Pojedine promjene pozicija prouzrokovale su niz pokušaja intervencija različitih interesnih grupa. Rukovodstvo je, međutim, ostalo odlučno da ispoštuje profesionalni apsekt reorganizacije rada u najvišem interesu Kliničkog centra Banjaluka, te nijedan pritisak nije uticao na promjenu odluke rukovodstva. Promjene rukovodilaca određenih klinika, zavoda i službi Kliničkog centra Banjaluka zasnovane su na profesionalnim i organizacionim kriterijumima. Cilj ovog poteza je da novi ljudi nastave dosadašnju dobru praksu svojih prethodnika i ostvare još bolje rezultate“, ističu u upravi KC Banja Luka.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog