Vijesti

Sorensen: Protesti znak političarima da rade u interesu građana

Komentarišući završetak protesta pred zgradom Parlamenta BiH, specijalni predstavnik Evropske unije u BiH/šef Delegacije Evropske unije, ambasador Peter Sorensen je rekao da su mirne demonstracije građana sastavni dio demokratskog života.

„Za održavanje protesta, odgovorne su agencije za sprovedbu zakona, organizatori i svi učesnici - a sve u skladu sa važećim zakonima. Želio bih se zahvaliti agencijama za sprovedbu zakona za njihov doprinos smirivanju cjelokupne situacije uz miran završetak protesta“, rekao je Sorensen.

On je dodao da su jučerašnji protest jasan zahtjev upućen izabranim zvaničnicima u BiH na svim nivoima vlasti da rade ono za šta su izabrani – rad u interesu građana. „Ovo je trenutak da se lideri, političari i državni službenici ponovo obavežu da su prioritetno u službi građana. Najvažnije i prije svega, mora se pronaći trajno rješenje za pitanje jedinstvenog matičnog broja, a napori da se to uradi moraju biti ubrzani“, kaže Sorensen.      

„Juče sam bio iznenađen zajedničkim ciljem građana iz različitih sfera života i uočio sam podršku koja im je pristizala iz ostalih dijelova zemlje. Građani su poslali jasnu poruku koja se mora shvatiti - da bi posao dobrog upravljanja vlasti trebao biti važniji od posebnih interesa ili stranačkih politika."  

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog