Vijesti

General Đukić na liječenju u UKC Banjaluka

BANJALUKA - Novak Đukić, general Vojske RS, osuđen zbog napada na Tuzlansku kapiju u maju 1995. godine, nalazi se na liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Banjaluka, saznaju "Nezavisne".

Izvor blizak UKC potvrdio je da je Đukić pod budnim okom stražara.

"General je smješten u zgradi banjalučke Hirurgije i čuvaju ga stražari u civilu, koji su raspoređeni u zgradi i ispred nje", objasnio je izvor "Nezavisnih", objasnivši da ni "muva" ne može ući niti izaći iz zgrade, a da ne bude "registrovana".

Đukić, kako je potvrđeno "Nezavisnim", u banjalučki UKC smješten je zbog zdravstvenih problema.

Podsjetimo, Sud BiH je prije četiri godine osudio generala Vojske RS na 25 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila.

Đukić je, prema navodima iz presude, proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske RS naredio svojim jedinicama smještenim u selu Panjik, na planini Ozren, da artiljerijskim projektilima granatiraju Tuzlu i to lokalitet u centru poznat pod nazivom Kapija.

Granate ispaljene 25. maja 1995. godine usmrtile su 71, a ranile više od 150 osoba.

Vijeće je u nedostatku dokaza Đukića oslobodilo optužbi za ispaljivanje devet projektila na Tuzlu 28. maja 1995. godine, kada je više osoba ranjeno.

General Đukić kao i njegov advokatski tim odbrane od prvog dana podizanja optužnice i kasnije nakon objavljene presude tvrde da je osuđen nevin čovjek. U posljednje vrijeme sve glasniji su i zahtjevi da postupak protiv Đukića zbog niza novih dokaza bude sproveden iznova.

U februaru ove godine Ambasada SAD u BiH potvrdila je timu odbrane generala Đukića da je dobila njegovo pismo sa dokazima da je nevino osuđen u slučaju "Tuzlanska kapija".

Đukićevi branioci su ranije izjavili da je general osim američkom ambasadoru Patriku Munu pismo istog sadržaja poslao i glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću i gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću. Đukić kaznu služi u fočanskom zatvoru.

(Nezavisne novine/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog