Region

Hrvatska i Albanija stavile veto na priznanju Jeremiću

Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno je izabrala predstavnika Antigve i Barbude Džona Eša. Pri izboru novog predsjednika Generalne Skupštine UN nije odato priznanje starom, jer su Hrvatska i Albanija stavile veto na sadržaj pisma.


Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno je izabrala predstavnika Antigve i Barbude Džona Eša, ambasadora koji je tu zemlju u UN zastupao poslednjih 25 godina, za novog predsjednika te institucije svetske organizacije.

Izbor Eša za predsjednika GS UN pozdravio je generalni sekretar UN Ban Ki-mun i svih pet regionalnih grupa u Generalnoj skupštini, sem istočnoevropske grupe, jer su pozdravno pismo koje se usvaja konsenzusom, blokirale Albanija i Hrvatska.

Ambasador karipske ostrvske države će predsjedavanje preuzeti krajem septrembra, nakon isteka mandata aktuelnog predsjedavajućeg GS UN Vuka Jeremića. Eš je izabran kao predstavnik Latinoameričke i karipske grupe država, koja je ove godine došla na red da postavi svog predstavnika na čelo Generalne skupštine.

Za razliku od prethodne godine, kada je do izbora predsjednika GSUN došlo kroz tajno glasanje svih država svijeta, pošto istočnoevropska grupa nije mogla da postigne jedinstvo o svom kandidatu, prvi čovjek 68. zasjedanja je izabran konsenzusom, kao jedini kandidat svoje grupe.

Prema pismu u koje je Tanjug imao uvid, a pripremila ga je Crna Gora, koja ovog mjeseca predsedava istočnoevropskom grupom, bilo je predviđeno da u skladu sa dobrom diplomatskom praksom bude pozdravljen novi predsjednik i odato priznanje starom, ali se to nije dogodilo jer su Hrvatska i Albanija stavile veto na sadržaj pisma.

U pismu koje je pripremio ambasador Crne Gore u UN Milorad Šćepanović, navodi se, između ostalog, da istočnoevropska grupa čestita Jeremiću na “aktivnom i dinamičnom” vođenu Generalne skupštine i na promovisanju vrednosti UN za dobrobit cjelokupnog čovječanstva.

Takođe se čestita i izbor novom predsjedniku iz Antigve i Barbude. Međutim, Albanija i Hrvatska su na sadržaj pisma stavile veto, tako da je istočnoevropska grupa ostala jedina grupa koja nije čestitala novom predsjedniku Generalne skupštine UN.

Prethodno su na sjednici, novom predsjedniku čestitale sve ostale grupe, uz pohvale za dosadašnji Jeremićev rad, uključujući i državu domaćina SAD.

“SAD izražavaju zahvalnost predsjedniku Jeremiću za njegovu posvećenost vođenju 67. sesije Generalne skupštine UN”, navodi se u američkom pismu.

(Tanjug/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog