Vijesti

Hag: Nastavak suđenja Mladiću i Hadžiću

HAG - Tužilaštvo Haškog tribunala nastaviće sutra sa izvođenjem dokaza na suđenjima bivšem komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću i nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću.

Na suđenju generalu Mladiću, tužilaštvo izvodi dokaze u dijelu optužnice koji se odnosi na Srebrenicu.

Nakon okončanja iskaza zaštićenog svjedoka RM-374, naredni svjedok optužbe na suđenju generalu Mladiću je Srećko Aćimović, bivši komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić nastaviće sa izvođenjem svojih dokaza u srijedu, 19. juna.

Na listi svjedoka odbrane su bivši ministar odbrane Republike Srpske, general Bogdan Subotić, bivši načelnik Uprave za obavještajne poslove u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, pukovnik Petar Salapura, i Karadžićev nekadašnji politički savjetnik Jovan Zametica.

Predsjednik Haškog tribunala, američki sudija Teodor Meron rekao je ranije da se postupci protiv Hadžića i Mladića vode prema planu i da će biti okončani krajem 2015. godine, odnosno sredinom 2016. godine.

Tužilaštvo je najavilo da će izvođenje svojih dokaza u predmetu protiv generala Mladića okončati u oktobru ove godine.

Podnoseći polugodišnji izvještaj o radu Savjetu bezbjednosti UN, Meron je najavio da će uskoro biti donesena odluka po žalbi tužioca na "međupresudu" kojom je Karadžić oslobođen optužbe po jednoj tački optužnice koja se odnosi na genocid u nekoliko opština BiH 1992. godine.

Karadžić je na kraju dokaznog postupka tužilaštva tražio oslobađanje po svih 11 tačaka optužnice. Pretresno vijeće je u junu prošle godine odbacilo zahtjev za oslobađanje po deset tačaka optužnice, uključujući optužbu za genocid u Srebrenici 1995. godine, te prihvatilo zahtjev za oslobađanje od optužbe za genocid u nekoliko opština BiH 1992. godine.

Prema posljednjim najavama sudije Merona, presuda Karadžiću se očekuje u julu 2015. godine.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog