Vijesti

Ministarstvo civilnih poslova BiH odbacuje optužbe za neusvajanje Zakona o JMB

Povodom pojedinih izjava u medijima, a koje se odnose na posljedice neusvajanja Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH proslijedilo je medijima saopštenje koje prenosimo u nastavku u cijelosti.

Krajnje su zlonamjerne i pretenciozne izjave kojima se odgovornost za nedonošenje Zakona o jedinstvenom matičnom broju pokušava pripisati Ministarstvu civilnih poslova BiH. Ministarstvo civilnih poslova najoštrije odbacuje ovakve optužbe i podsjeća  da je ovo ministarstvo dva puta predlagalo donošenje pomenutog zakona  u parlamentarnoj proceduri. Protiv prijedloga zakona bili su poslanici stranaka sa bošnjačkom većinom iako su za takve prijedloge provedene najšire konsultacije i u Savjetu ministara su prihvaćeni jednoglasno. Ministarstvo je iniciralo i donošenje Privremene odluke o utvrđivanju registracionih područja za određivanje JMB, koja je takođe usvojena jednoglasno u Savjetu ministara, čime su se stekli uslovi za određivanje matičnih brojeva trajnog karaktera.

Ministarstvo civilnih poslova BiH duboko je svjesno posljedica koje su nastale zbog  nedonošenja Zakona o jedinstvenom matičnom broju državljana BiH, ali smatramo da pojedine izjave proteklih dana izlaze iz okvira demokratskog ponašanja.

Zlonamjernom i opasnom smatramo izjavu koordinatora koalicije „1.mart“ Emira Suljagića koji optužuje ministra civilnih poslova Sredoja Novića da je „kreirao krizu“, a zarad ostvarivanja političkih poena Suljagić ne preza ni od zloupotrebe smrti nedužnog djeteta. Suljagićev verbalni napad i iskazane prijetnje ministru Sredoju Noviću, svim državnim službenicima, poslanicima i funkcionerima iz Republike Srpske u državnim institucijama ne doprinose rješavanju problema već ga dodatno komlikuju i produbljuju negativne tenzije među građanima BiH. Stoga Suljagića pozivamo da prekine s napadima na srpske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH.   

Ministarstvo civilnih poslova BiH, uprkos ovakvom stanju, nastaviće aktivnosti do iznalaženja konačnog rješenja i usvajanja svih  zakona neophodnih za potpunu bezbjednost ličnih dokumenata državljana BiH, među kojima je i Zakon o jednistvenom matičnom broju.

Još jednom podsjećamo da su svi jedinstveni matični brojevi koji su određeni nakon usvajanja Privremene odluke o utvrđivanju registracionih područja za određivanje JMB, kao i matični brojevi koje su odredili nadležni MUP-ovi i Javni registar Brčko distrikta nakon 12. februara,   su validni i neće se poništavati niti mijenjati tako da građani neće snositi nikakve posljedice. Sva prava ostvarena na osnovu ovih JMB-ova, kao i lični dokumenti, imaju normalno pravno dejstvo propisano zakonom i podzakonskim aktima.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog